Imádod a cukrozott gyümölcsöket? Nem kell, hogy a görögdinnyehéj a szemétbe végezze! Nem csak desszertet készíthetsz belőle, de sütemények díszítésére is használhatod. Bár nagymennyiségű cukrot tartalmaz, de a dinnye jótékony hatásai megmaradnak benne.
Kandírozott görögdinnyehéj
Hozzávalók:
1 kg dinnyehéj (hámozott, előfőzött)
1 kg cukor
5 dl víz
2 dl ecet (10 %-os)
1 kk citromsav
4 cm-es fahéj darabka
2 db kardamom
Így készítsd el:
Hámozd meg a görögdinnye héját, és a dinnyeszeleteket vágd fel kockákra.
Helyezd a dinnyehéjakat egy nagyobb fazékba, és öntsd fel 3 l vízzel. Adj hozzá 2 dl ecetet. 2 órán keresztül főzd, addigra a dinnyehéj darabok átlátszóvá válnak.
Öblítsd le hideg vízzel, hagyd kihűlni. Mérd le a dinnye súlyát és ennek arányába számítsd ki a cukrot és vizet, amit hozzáadsz. (1 kg főtt dinnyehéjhoz 1 kg cukor és 5 dl víz kell)
Tedd a héjat főzőedénybe, add hozzá a cukrot és a vizet. Majd rakj bele fahéjat, kardamomot és citromsavat. Lassú tűzön főzd 1,5-2 órán át.
A cukorszirup besűrűsödése után elkezd karamellizálódni, akkor kis adagokban szűrd le, a dinnyehéj darabokat helyezd kristálycukorral beszórt sütőpapírra.
Forgasd össze a cukorral, és válaszd szét a darabokat. Szétterítve pár órát hagyd szikkadni, majd helyezd zárható üvegbe.
Jó étvágyat!
Tudtad?
A görögdinnyében sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.