A répatorta a húsvét hagyományos, finom süteménye – alig van olyan család, ahol ilyentájt ne kerülne az asztalra ez a finomság. De ha az idei ünnepen valamit újítanál rajta, akkor próbáld ki ezt a zseniális ötletet: a répatorta krémmel rétegezve pohárba kerül, hogy még különlegesebb legyen! Így a tésztát a tiramisuhoz hasonlóan finoman átitatja a krém, ez pedig elképesztő ízharmóniát eredményez.
A répatorta pohárkrém elkészítése nem sokban különbözik a hagyományos répatorta sütésétől, a trükk a tálalásában és az összeállításában van. Ráadásul akkor is megmentheted vele a süteményt, ha az valamiért nem sikerült szépre: összeesett, beleragadt a formába, vagy más okból nem lett tökéletes. Ilyenkor egy percig se bánkódj, a tökéletlenre sikerült répatorta különleges desszertté alakulhat. Lássuk máris a receptet!
Répatorta pohárkrém
Hozzávalók:
3 bögre reszelt répa
2 bögre liszt
2 bögre barna cukor
4 tojás
1 bögre étolaj
0,5 kg mascarpone vagy más krémsajt
0,5 liter tej
1 csomag vaníliás pudingpor
1 teáskanál sütőpor
¾ teáskanál szódabikarbóna
¾ teáskanál só
2 teáskanál vaníliakivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
2 bögre durvára vágott dió, mogyoró vagy más olajos mag
2 teáskanál őrölt fahéj
Fél teáskanál őrölt szerecsendió
Negyed teáskanál szegfűbors
Vaj vagy olaj a sütőforma kikenéséhez
Így készítsd el:
Melegítsd elő a sütőt 190 Celsius-fokra. Vajazz vagy olajozz ki két tortaformát.
Keverd össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval, a fahéjjal, a szerecsendióval és a szegfűborssal.
Egy nagyobb tálban robotgéppel keverd simára a tojást a barna cukorral és az olajjal. Lassan, kanalanként add hozzá a lisztes keveréket, és keverd addig, amíg sima tészta nem lesz belőle. Végül forgasd bele a répát is.
A tésztát oszd el a két tortaformában, majd süsd 25-30 percig, tűpróbáig. Hagyd 5 percig hűlni, ezután borítsd ki a tortaformából, és tedd rácsra, hogy teljesen kihűljön.
Közben keverd krémesre a krémsajtot, a vaníliakivonatot vagy a vaníliás cukrot és a porcukrot. A vaníliapudingot készítsd el a fél liter tejjel a pudingpor zacskóján levő instrukciók szerint, és hagyd hűlni. Ha kihűlt, keverd sima krémmé a cukros krémsajttal.
Kanalazd a krém egyharmadát egy nagyobb tál aljára, és simítsd el egy kanál domború oldalával. Szórd meg a durvára vágott dió vagy mogyoró egyharmadával. A répatorta következő rétege a süteményből legyen: az egyik tortalapot egészben is ráteheted a krémre, de akár kockákra is felvághatod, és így terítheted szét a krém tetején. Jöhet a krém második harmada, majd a dióé, és még egy tortalap. A tetejére a krém harmadik harmada kerüljön, a dió harmadik harmadával megszórva. Azonnal tálalhatod, ne ázzon el teljesen a tészta. A tetejét friss eperszeletekkel is díszítheted
Az egy nagy tál helyett poharakba is eloszthatod a krémet, a diót és a kockákra vágott tésztát, a rétegezés sorrendje ekkor is ugyanez legyen.