1 éve

Zseniális újítás, pohárba került a répatorta

Azt gondoltad, a répatorta receptjén már nem lehet újítani? Dehogynem! A kreatív szakácsok újítása: idén húsvétkor a répatorta pohárban érkezik!

A répatorta a húsvét hagyományos, finom süteménye – alig van olyan család, ahol ilyentájt ne kerülne az asztalra ez a finomság. De ha az idei ünnepen valamit újítanál rajta, akkor próbáld ki ezt a zseniális ötletet: a répatorta krémmel rétegezve pohárba kerül, hogy még különlegesebb legyen! Így a tésztát a tiramisuhoz hasonlóan finoman átitatja a krém, ez pedig elképesztő ízharmóniát eredményez.

A répatorta pohárkrém elkészítése nem sokban különbözik a hagyományos répatorta sütésétől, a trükk a tálalásában és az összeállításában van. Ráadásul akkor is megmentheted vele a süteményt, ha az valamiért nem sikerült szépre: összeesett, beleragadt a formába, vagy más okból nem lett tökéletes. Ilyenkor egy percig se bánkódj, a tökéletlenre sikerült répatorta különleges desszertté alakulhat. Lássuk máris a receptet!

Répatorta pohárkrém

A klasszikus répatorta pohárkrémként tálalva még finomabb!
Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 3 bögre reszelt répa
  • 2 bögre liszt
  • 2 bögre barna cukor
  • 4 tojás
  • 1 bögre étolaj
  • 0,5 kg mascarpone vagy más krémsajt
  • 0,5 liter tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ¾ teáskanál szódabikarbóna
  • ¾ teáskanál só
  • 2 teáskanál vaníliakivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
  • 2 bögre durvára vágott dió, mogyoró vagy más olajos mag
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • Fél teáskanál őrölt szerecsendió
  • Negyed teáskanál szegfűbors
  • Vaj vagy olaj a sütőforma kikenéséhez
  • Így készítsd el:

    Az elrontott sütit is megmentheted ezzel a módszerrel!
    Fotó: Pixabay.com

  • Melegítsd elő a sütőt 190 Celsius-fokra. Vajazz vagy olajozz ki két tortaformát.
  • Keverd össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval, a fahéjjal, a szerecsendióval és a szegfűborssal.
  • Egy nagyobb tálban robotgéppel keverd simára a tojást a barna cukorral és az olajjal. Lassan, kanalanként add hozzá a lisztes keveréket, és keverd addig, amíg sima tészta nem lesz belőle. Végül forgasd bele a répát is.
  • A tésztát oszd el a két tortaformában, majd süsd 25-30 percig, tűpróbáig. Hagyd 5 percig hűlni, ezután borítsd ki a tortaformából, és tedd rácsra, hogy teljesen kihűljön.
  • Közben keverd krémesre a krémsajtot, a vaníliakivonatot vagy a vaníliás cukrot és a porcukrot. A vaníliapudingot készítsd el a fél liter tejjel a pudingpor zacskóján levő instrukciók szerint, és hagyd hűlni. Ha kihűlt, keverd sima krémmé a cukros krémsajttal.
  • Kanalazd a krém egyharmadát egy nagyobb tál aljára, és simítsd el egy kanál domború oldalával. Szórd meg a durvára vágott dió vagy mogyoró egyharmadával. A répatorta következő rétege a süteményből legyen: az egyik tortalapot egészben is ráteheted a krémre, de akár kockákra is felvághatod, és így terítheted szét a krém tetején. Jöhet a krém második harmada, majd a dióé, és még egy tortalap. A tetejére a krém harmadik harmada kerüljön, a dió harmadik harmadával megszórva. Azonnal tálalhatod, ne ázzon el teljesen a tészta. A tetejét friss eperszeletekkel is díszítheted
  • Az egy nagy tál helyett poharakba is eloszthatod a krémet, a diót és a kockákra vágott tésztát, a rétegezés sorrendje ekkor is ugyanez legyen.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!