tóth gabi
Nem akarsz rendszeresen a közértbe szaladgálni most a friss kenyér, zsemle vagy péksüti miatt? Érdemes ezt a receptet kipróbálni, annyi mindent készíthetsz belőle napokig, mert a nyers tészta a hűtőben eláll.
Ha egyszer kipróbálod ezt a tésztát, tuti, hogy a karantén idején tartani fogsz belőle a hűtőben!
Hozzávalók:
Így készítsd el:
1. Keverd össze egy kis tálban a langyos tejet, a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni egy kis ideig, amíg az élesztő felfut, majd a többi hozzávalóhoz adva, robotgépben ( a dagasztókarral ) jól keverd össze.
2. Akkor jó, ha a tésztája lágy, pizzatésztához hasonló állagú. Ha túl száraz, akkor kevés tejet vagy vizet adtál hozzá. Ha túl puha, adj hozzá még egy kis lisztet.
3. Ebből a kész, mindenre felhasználható tésztából azonnal is készíthetsz valamit. Akkor a nyújtás és formázás után még hagyd 15-20 percig kelni a meleg konyhában, és mehet is a sütőbe, de akár napokig nyersen a hűtőbe is rakhatod.
Így tárold:
Tedd a tésztát egy tárolózacskóba, nyomd ki belőle a levegőt és csomózd össze. Tedd bele egy másik, nagy zacskóba, mert ha a tészta tovább növekszik, az első zacskót esetleg szétnyomhatja. Mindig annyit vegyél elő belőle, amennyit fel akarsz használni. Tárolhatod így a hűtőben 3 napig is.
Ha tovább tárolnád, akkor fagyaszd le. Felengedés után is tökéletes!
Készíthetsz belőle pizzát, fánkot, kakaós csigát, de még akár kiflit, zsemlét, kis pogácsákat, sajtosrudakat is