kulcsár edina
Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony nem csak recepteket oszt meg százezres követőtáborával, de inspirálja is rajongóit. Nem véletlen, hogy a csoportjában újabb és újabb gyöngyszemeket találni...
A magyar leleményesség nem ismer határokat akkor sem, ha a konyháról van szó: ez a magyar háziasszony ahelyett, hogy kidobta volna a mézédes görögdinnye héját, különleges csemegét készített belőle, amit sültek mellé igazi pikáns finomságként lehet tálalni. Bár elsőre meghökkentően hangzik a kovászos dinnyehéj, aki kóstolta már, ódákat zengett róla...
Arról hallottunk már, hogy a maradék dinnyehéj eltehető savanyúságnak télire, és egészen olyan íze van, mint a savanyított kisdinnyének, de a kovászolás egy egészen ritka módszer a feldolgozásra. És semmi extra nincs benne, ugyanúgy kell elkészíteni, ahogyan a kovászos uborkát. És Boros Vali módszerével nem lehet hibázni, a képet megosztó asszony is évek óta a szabolcsi háziasszony módszerével kovászol.
Az elkészítés nagyon egyszerű: a dinnyehéjat fel kell szeletelni akkorára, hogy az üvegbe férjen; ha vastag a héj, érdemes vékonyabb csíkokra, hogy átjárja a lé. Tele kell pakolni vele az üveget, ezután mellérakni a kaporszárat, a tetejére a kenyeret vagy krumplit, és ezután már csak fel kell önteni sós vízzel. A vízhez literenként egy csapott evőkanál sót kell adni. Nagyjából 4-5 nap alatt érik be. Érdemes kipróbálni!