RETRO RÁDIÓ

Őrület, mit készített dinnyehéjból a magyar háziasszony

Őrület, mit készített dinnyehéjból a magyar háziasszony
Kerekes Ida
Szerző
Kerekes Ida
Létrehozva2019. 08. 16. 16:05

Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony nem csak recepteket oszt meg százezres követőtáborával, de inspirálja is rajongóit. Nem véletlen, hogy a csoportjában újabb és újabb gyöngyszemeket találni...

A magyar leleményesség nem ismer határokat akkor sem, ha a konyháról van szó: ez a magyar háziasszony ahelyett, hogy kidobta volna a mézédes görögdinnye héját, különleges csemegét készített belőle, amit sültek mellé igazi pikáns finomságként lehet tálalni. Bár elsőre meghökkentően hangzik a kovászos dinnyehéj, aki kóstolta már, ódákat zengett róla...

Arról hallottunk már, hogy a maradék dinnyehéj eltehető savanyúságnak télire, és egészen olyan íze van, mint a savanyított kisdinnyének, de a kovászolás egy egészen ritka módszer a feldolgozásra. És semmi extra nincs benne, ugyanúgy kell elkészíteni, ahogyan a kovászos uborkát. És Boros Vali módszerével nem lehet hibázni, a képet megosztó asszony is évek óta a szabolcsi háziasszony módszerével kovászol.

Az elkészítés nagyon egyszerű: a dinnyehéjat fel kell szeletelni akkorára, hogy az üvegbe férjen; ha vastag a héj, érdemes vékonyabb csíkokra, hogy átjárja a lé. Tele kell pakolni vele az üveget, ezután mellérakni a kaporszárat, a tetejére a kenyeret vagy krumplit, és ezután már csak fel kell önteni sós vízzel. A vízhez literenként egy csapott evőkanál sót kell adni. Nagyjából 4-5 nap alatt érik be. Érdemes kipróbálni!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.