ÚTISÚGÓ

Szerző MZ/X

2 hónapja

Kezdetét vette az idei Oktoberfest - ennyibe kerül a sör

A világ egyik legnagyobb népünnepélyén a sör a főszereplő, de nem csak ezért érdemes Münchenbe utazni - legalább virtuálisan. Itt van minden, amit a rendezvényről tudni érdemes.

Egy esküvővel kezdődött, mára pedig a világ egyik legnagyobb fesztiválja lett a szeptemberben tartott Oktoberfest, ahol kezdetben tilos volt alkoholt fogyasztani, ma pedig már vegetáriánus ételeket is lehet kapni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a fesztiválról!

Az Oktoberfest története

1810 októberében tartották Terézia hercegnő és Lajos herceg esküvőjét, amire egész Münchent meghívták. A hatalmas buli olyan jól sikerült, hogy ezt követően minden évben megismételték a rendezvényt. Ebből lett az Októberfest. Kezdetben sportversenyek, körhinták és sütödék várták az embereket, sört és más alkoholt azonban tilos volt fogyasztani. Ezt a tilalmat a 80-as években oldották fel. 1871-ig maradt az októberi dátum, 1872-től azonban - a hideg időjárás miatt - szeptember a 15. utáni első szombaton kezdődik a fesztivál és október első vasárnapjáig tart. Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei a 187. Oktoberfest Münchenben.

Mettől meddig tart a rendezvény?

A 17 napos, október 3-ig tartó fesztivált idén szeptember 17-én szombat délben nyílt meg. A helyszínen lévő ördögkerék, bolhacirkusz, hullámvasút és az óriáskerék reggel 9 órakor nyit és 23:30-kor zárnak. A sörsátrak hétköznap 10 órakor, hétvégén 9 órakor nyitnak.

Hogy lehet kijutni a helyszínre?

Magyarországról a legkönnyebben autóval (nagyjából 7 órás az út) vagy vonattal, de repülőjáratok is indulnak Münchenbe. A városon belül pedig a legegyszerűbb a tömegközlekedést választani, amihez itt van egy kis segítség.

Mennyibe kerül idén a sör?

2019-ben a literes korsó sör még 10,80 és 11,80 euró között mozgott. Idén már 12,60 és 13,80 euró,  vagyis 5200-5700 Ft közöttiösszeget kell érte fizetni. Az ételek sátortól függően 8,90 és 14,50 euróba kerülnek.

Csak sört lehet kapni?

Nem. Lehet kapni limonádét (7,4-11,3 EUR), szódát, kólát (9,8 EUR), sima csapvizet, sőt bort és alkoholmentes sört is. Ez utóbbi ugyanannyiba kerül, mint a rendes sör. Ételeket is árulnak, amik alapvetően húsosak, de minden sátorban kapni vegetáriánus, ritkábban pedig vega ételeket is. A sörkertbe saját harapnivalót is be lehet vinni, italt azonban nem -olvasható a fesztivál hivatalos weboldalán.

Fotó: Pixabay

Kell-e belépőt fizetni?

Nem, a fesztivál területére ingyenes a belépés, ami vonatkozik a fesztiválsátrakra is. A történelmi Oktoberfest részre, az Oide Wiesnre viszont 4 euróba kerül a belépés.

Ezeket az alapvető szabályokat kell betartani a fesztiválon

A bejáratnál mindenkit - főleg a táskával érkezőket - megmotoznak. Ezenkívül az Oktoberfest vezetősége ennek a 10 alapvető szabálynak a betartását várja el:

  1. Hátizsák és nagyméretű táska viselése szigorúan tilos.
  2. A nálunk lévő táska térfogata legfeljebb három liter lehet, a mérete pedig nem haladhatja meg a 20x15x10 cm-t.
  3. Tilos a vágó-, szúróeszköz és üvegpalackot sem szabad bevinni.
  4. Október 3-án egész nap tilos babakocsival közlekedni, a többi napon pedig 18 órától.
  5. Kerékpárt, rollert, gördeszkát és hasonlókat nem lehet bevinni.
  6. Állatok nem vihetők be a fesztiválra.
  7. Lehetőleg tömegközlekedéssel érkezzünk a helyszínre.
  8. Minden bejáratot használni kell a fesztivál területén, hogy ne legyen tömeg.
  9. Az Oktoberfest akkor a legkényelmesebb, ha nincs tömeg. Azt, hogy mikor nincs, itt lehet megnézni.
  10. A fesztivál területére 1.30 és 9.00 között a látogatók nem léphetnek be.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!