5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

A szenvedély és az ősi hagyomány nagyszerű találkozása Pannonhalmán

A szenvedély és az ősi hagyomány nagyszerű találkozása Pannonhalmán
RIPOST
Szerző
RIPOST
Létrehozva2019. 12. 04. 17:28

Ezúttal a fantasztikus borokat adó Pannonhalmi borvidéket fedeztük fel, ahol nem csak a fenséges pannon táj, de a nagy szenvedéllyel borokat készítő borászok is megdobogtatják a szívet.

Tradíció és innováció az Apátsági pincészetben

A Pannonhalmi Bencés Apátságnak már az 1800-as években is voltak saját szőlő ültetvényei, és a XX. század elejére már kereskedelmi értékesítésre is készültek ott borok. A Főapátság 1996-ban az UNESCO Kulturális Világörökség része lett, a szerzetesrend pedig nem csak a kulturális örökség megóvására fordított nagy gondot, hanem visszaszerezte a korábbi szőlő ültetvények nagy részét is. A borászat újkori történelme 2001-ben kezdett íródni, amikor az egri Gál Tibort kérték fel, hogy segítse a pincészet beindítását. Az elmúlt közel két évtizedben egyre szebb borokkal jelentek meg, és a kíséretezéstől sem riadtak vissza, pedig szinte „szentségtörésnek” számított, hogy a hagyományosan fehér bort adó borvidéken vörös bort adó szőlőket is telepítsenek.

ÚtiSúgó.hu TIPP:

A bencés borokat a Viator étteremben tudod végigkóstolni.

Bencés történetek a címkéken

Két és fél éve dolgozunk a cimkeváltáson – mondta el Illés Tamás, a pincészet marketing vezetője, – mivel a szortiment kialakításánál is nehezebb feladat volt az új arculat kidolgozása. Az új grafikák és a borok elnevezései bátrabban merítenek az évezredes pannonhalmi bencés szőlőművelő-borkészítő múltból illetve a szakrális kultúrkörből – tette hozzá.

Tehetségesek és szenvedélyesen szeretik a szőlőt – ők a pannonhalmi fiatal borászok

Az Apátsági pincészet fellendülése meghozta a kedvet további pincék megnyitásához. Első állomásunk Herold Ádám borászata volt, egy 2009-ben vásárolt, kibővített, felújított, régi, apátsági dézsma pincében. Itt dolgozzák fel a 12 hektáros ültetvényeikről beérkező szőlőt. Érdekesség, hogy csak nekik van sárga muskotály ültetvényük a környéken, mely fajtáról leginkább Tokajban hallani az utóbbi évtizedekben. Pompás száraz bor készül belőle náluk.

A Tar pincészet története 1988-ig nyúlik vissza, ekkor telepítették első olaszrizling tőkéiket a győrszemerei szőlőhegyen, ma már 65 hektáron szüretelnek fehér- és kék szőlőt egyaránt. Személyesen kedvencem lett kínálatukból a 2019-es, friss Sauvignon blanc, mely csodásan visszaadja a fajta jellegzetes illatát, aromáját.

A Cseri pincészet tipikus családi vállalkozás. A szőlész-borász édesapa, a vendéglátást tanult, és abban külföldi tapasztalatot is szerzett fiú, a kereskedelemben és kommunikációban jeleskedő édesanya tökéletes együtt munkálkodása hozta meg és hozza a sikereket a 2012-ben alapított pincészetnek. Nem mellékesen a család legfiatalabb tagja, Auguszta jelenleg Kremsben tanul borkereskedelmet. A kóstolón kínált boraik közül a 2015-ös Cseri Legenda (55% merlot, 45% cabernet franc) ékes bizonyítékát adta a kék szőlők létjogosultságának a borvidéken.

A harmadik generációs Pécsinger Jánosnak és családjának szőlőbirtoka a győrújbaráti Báró dombon 20 éve épült, egy, már messziről látszó modern épület körül terül el. A pompás fehér és vörös boraik mellett a királyleánykából készült „Hableányka” gyöngyöző boruk frissítő élmény a már tetemes számú bor kóstolása után is.

A Hangyál finesz

Hangyál Balázs és felesége új generációként jelent meg a borvidéken. Nyúlon, a Héma-tetőn lévő épületegyüttes a borászat központja. Ők 2010-ben kezdték el a szőlőtelepítést, így csupán néhány éve jelentkeztek először saját boraikkal. Tevékenységük középpontjában ugyan a borászat áll, ám Hangyál Balázs elsősorban különböző élménydús eseményekkel szereti közelebb hozni a bort a fogyasztókhoz. „Bor Camino” névre keresztelt dűlőtúráik mára legendássá váltak.

Hit, reménység, barátság, na és a pH érték!

A borvidék borászai hamar felismerték, hogy az összefogás, a közös megjelenés az egyik legfőbb kulcsa az ismertségnek. Így hat borászat megalapította pH érték néven azt a klaszterszerű összefogást, melynek célja, hogy egységes arculattal, azonos márkanévvel megjelenve hozzájáruljanak a Pannonhalmi borvidék hírnevének öregbítéséhez. A még csak fehér bor házasításként készülő boroknak három fajta a kötelező összetevője: a rajnai rizling, az olaszrizling és a fűszeres tramini.

A pannonhalmi borászok azt is tudják, hogy a kiváló borokat finom falatokkal kell kísérni, így ma már elképzelhetetlen, hogy a pincészetek kísérő falatok nélkül fogadják a borkóstolóra érkező vendégeket. Az itteni borászatok ebben is roppant igényesek. Kizárólag a környék termelőitől vásárolnak sajtot, húsokat és húskészítményeket, vagy éppenséggel maguk is készítenek saját termésből finomságokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.