Létrehozva: 2019.11.14.

Toulouse: hihetetlen dolgok várnak rád!

Toulouse a rózsaszín város valójában nem is rózsaszín, sokkal inkább téglavörös, hiszen az épületek homlokzata téglából van rakva, de ez egyáltalán ne tántorítson el senkit attól, hogy felfedezze ezt a lüktető, pezsgő, délnyugat-francia metropoliszt. Mi az ott eltöltött hétvége után mindjárt 10 jó okot tudunk felsorolni, miért érdemes még az idén elutazni ide.

Ha az időpont kiválasztásában rugalmas vagy, a Ryanair-rel akár 15 000 forintból kijön az oda-vissza repülőjegy.

Ha a város szívében szeretnél megszállni, közel minden látványossághoz, a bevásárló- és sétálóutcákhoz és a történelmi belvároshoz, ezt a háromcsillagos, kedves és barátságos szállodát ajánljuk.

 

Fedezd fel a várost!

A Földközi-tengertől másfél, a Pireneusoktól és a spanyol határtól mindössze egy órányira fekszik a franciák rózsaszín városa. Toulouse így egyszerre spanyol, olasz és közben mégis vérbeli dél-francia település. Imádnivalók a szépen felújított középkori utcácskák vagy a meseszerű Canal du Midi csatorna, amely az Unesco Világörökség része is. Még élvezetesebb, ha a várost és a csatornákat hajóval járjuk be a „Les Bateaux Toulousains” fedélzetén, így alaposabban megismerhetjük történelmét, állat- és növényvilágát.

 

Ezeket a látnivalókat se hagyd ki

A Place du Capitole, a város szíve és legnagyobb tere, ahol a Városháza csodálatos épülete is áll. Ez az a tér, ahol kötelező megpihenni egy kávéra.

A Saint-Sernin Bazilika az egyik legszebb búcsújáró templom a Santiago de Compostelába vezető zarándokúton, egyúttal Európa legnagyobb román stílusú temploma.

Place Dupuy tér különlegessége a kisvárosi atmoszféra, ami felér egy időutazással. A teret régi kávézók ölelik körbe, amelyeknek kellemes teraszán észrevétlenül repül az idő.

A Garonne rakpartja: a Henri-Martin sétány, a Filtres mező és a Raymond-VI park.

 

Tudtad? Itt gyártják az Airbus-okat!

A város határában áll az Airbus repülőgépgyára, ettől nem messze pedig a híres Aeroscopia múzeum, amelyet a repülőgép gyártás történetének szenteltek, és ahol hatalmas utasszállítók, sportrepülőgépek, katonai és mezőgazdasági repülőket állítottak ki, bár az igazi nagy durranást az a két Concorde szuperszonikus repülőgép jelenti, amelyeket belülről is meg lehet nézni. Döbbenetes, mennyire aprócska ablakai voltak az utasoknak.

 

De a giga méretű hangárban egy akkora Super Guppy Airbus teherszállító is helyet kapott, amelynek belsejét és mechanikáját a törzsét kettészelve csodálhatjuk meg. Itt nem csak a gyerekek álla esik le, de még a felnőttnek lélegzete is elakad, szóval garantált szájtátós élmény mindenkinek.

 

Cité de’l Espace, az űrváros

Szintén óriási élményt a város szélén felépített űrváros, ahol planetárium, IMAX mozi, interaktív kiállítás, egy életnagyságú űrhajó és a Mir űrállomás pontos mása is felépült, a gyerekeket itt egy külön a számukra kialakított planetárium, a Stellarium is várja.

Kóstolj bele Toulouse-ba!

Nem csak azért, mert lépten-nyomon ínycsiklandóbbnál-ínycsiklandóbb éttermek és francia bisztrók csábítanak egy jó ebédre vagy vacsorára, és mindezt egymással versengve, megfizethető áron, hanem mert a franciák tényleg nagyon jól főznek. Az egyik kötelező hely – ráadásul rögtön a sétáló utcák bejáratánál, nem messze a Jean D’Arc metróállomástól nyílt (Toulouse egyik központi része a belvárosban) – a Salon de thé Sandyan bisztró, amellyel Yannick Delpech Michelin-csillagos séf gyermekkori álma valósult meg.

 

A különleges desszertek mellett híres ebédmenüje a Bento menü, amit mi is kipróbáltunk. A hely különlegessége, hogy az ételek és a sütemények helyben készülnek, csakis szezonális, friss alapanyagokból főznek, illetve kíméletes eljárással dolgozzák fel azokat, hogy a legtöbb értékes ásványi anyag és vitamin bennük maradjon, de emellett a legfinomabb, legizgalmasabb ízhatásokat érjék el.

Vacsorázz a Brasserie les beaux arts-ban, a folyóparton!

A Brasserie les beaux arts étterem azért kihagyhatatlan, mert legfinomabb dél-nyugat francia konyhát viszi a környéken, nagyon hangulatos a terasza, amely a folyóparton épült, és ahol ülve egyszerre csodálhatjuk a Garonne folyót, a túlpartot és az elénk tálalt gasztronómiai csodákat. Figyelem, ez nem a város legolcsóbb helye, viszont valódi kulináris élményben lehet itt részünk, miközben egyre jobban feltárulnak előttünk a francia konyha rejtelmei.

 

A háromfogásos (előétel, főétel és desszert) vacsoramenü 40 euróba kerül személyenként, de persze választhatunk á la carte is az étlapról, például friss osztrigát, ami itt is (mint egész Franciaországban) nagyon népszerű, még vacsorára is. Szintén jó választás akár egy gyors ebédre vagy vacsorára a La Gourmandine bisztró a Victor Hugo téren, ahol már 14 euróért is találunk gourmet fogásokat. Természetesen itt is mindig kifogástalan minőségű ételt és italt tesznek a vendégek elé, és a bor miatt sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk.

Fald fel Toulouse-t a helyi piacon!

Nincs is megfelelőbb hely közel kerülni egy nemzet konyhájához, mint helyi piac, ahol autentikus forrásból kóstolhatjuk a legjellegzetesebb termékeket. Ebben segítségünkre lesz a „Taste of Toulouse”, vagyis a Toulouse ízei piactúra a bájos Jessica Hammer angol nyelvű vezetésével. Jessica vezetésével olyan ízes élményben lehet részünk a belvárosi Victor Hugo piacon, amelyet csakhamar nem felejtünk el, és rengeteg új dolgot tanulhatunk a helyi és a francia gasztronómiáról.

 

Kóstolhatunk kívül ropogós, belül puha francia baguette-et, csokis croissant-t, ami nem is francia, hanem osztrák találmány, zsírjában sült kacsamájat, ami szintén nagy favorit az országban, kipróbálhatjuk a helyi és a szomszédos spanyol befolyás hatására készült disznókolbászokat, betérhetünk egy hamisíthatatlan francia sajtboltba, ami választékát tekintve a sajtimádók Mekkája. De a szemközti csokoládészalonba is besétálhatunk, ahol az édesszájúak érezhetik magukat a mennyországban a különféle ízesítésű és formájú csokoládék, pralinék és bonbonok világban. Visszatérve a piaccsarnokba, az egészet megkoronázhatjuk egy-egy pohár habzó- és vörösborral!

Utazz a Minotaurus hátán a Halle de la Machine múzeumban!

Kenyér katapult, feketerigó inga, bortöltő gép, légi borsőrlő, lépegető óriáspók, gépzene – ezek a furcsaságok mind megtalálhatók a gépek múzeumában, a Halle de la Machine-ban, amelyet a város peremén hoztak létre. Itt valamennyi kiállított „műtárgy” a múzeum gépészei segítségével életre kel, mozog, rezeg, zörög, csörög, csikorog, nyikorog, lő, füstöl vagy ég.

 

Az igazi szenzáció mégis a gigantikus méretű, mozgó Minotaurus, amelyet kifejezetten a város számára készítettek, és itt a La Halle de la Machine-ban kapott helyet. Az egyedülálló gépészeti szerkezet akár 50 embert is képes a hátán szállítani a városban zajló fesztiválok közönségéből, de erre óránként a múzeum hatalmas udvarán is van lehetőség.

 

ToulousePass kártya

A Toulouse Pass kártya segítségével ingyenesen térhetünk be a belvárosi múzeumokba, egy vezetett belvárosi túra is jár hozzá a helyi idegenforgalmi iroda jóvoltából, és szabadon utazhatunk vele valamennyi tömegközlekedési eszközön: metrón, villamoson, buszon, illetve reptéri transzfer is van benne. Az ára: 18 € / 24 óra, 28 € / 48 óra, 35 € / 72 óra.

 

Toulouse, a bevásárló paradicsom

Ha korábban Bécsbe ugrottunk ki megvenni a következő szezon ruhadarabjait, most már bátran gondolkodhatunk Toulouse-ban is. Nem csak azért mert a város számos híres divatmárka születési helye, hanem mert a legmenőbb darabokhoz juthatunk hozzá nagyon olcsón.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

„Egy hete még tudtad, de segítek!” – Hont András rövid időn belül másodszor is keményen odaszúrt Magyar Péternek

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÚTISÚGÓ

Filmes élményre vágysz itthon? Ezek a hazai programok viszik az Oscart

ÚTISÚGÓ

Már most lefoglalnád a nyaralást? Ezekre nagyon figyelj oda!

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!