Létrehozva: 2018.02.03.

Forró gőzgomoly, titokzatos pára: Ez vár rád egy igazi törökfürdőben

Magyarország termálvíz nagyhatalom, ennek köszönhetõ, hogy a fürdõkultúra több száz éve virágzik hazánkban. Legkedveltebbek a hagyományos törökfürdõk, melyekbõl több is eredeti szépségében maradt fenn a régi, történelmi idõkbõl...

Különösen télen lehetünk hálásak a természetnek mindazért, amivel bőkezűen ellátta Magyarországot. Ez pedig a föld alatt megbúvó termálvízkészlet, melynek köszönhetően igencsak kellemes fürdőhelyeket találhatunk országszerte.

A meleg víz áldásos hatását évszázadok óta igyekszünk kihasználni, így jöttek létre a tradicionális török fürdők is. Arnaut pasa fürdője Egerben működött, Budapesten a Kücsük ilidzsa – azaz a mai Rácfürdő – és a zöld oszlopos ilidzsa, a Rudas, illetve a Lukács fürdő volt mindig is a legnépszerűbb.

S hogy miként működik egy tradicionális török fürdő? Akik nem jártak még ilyen helyen, vagy netán a filmek alapján alkotnak képet róla, egészen buja, gőzgomolyos fülledt helyiségnek képzelik, pedig mind a gyógyfürdőkben – ilidzsa – , mind pedig a tisztasági fürdőkben – hamam – szigorúan elkülönítik a nőket és a férfiakat. Emiatt sokszor különálló fürdőrészeket építenek, egyetlen létesítmény esetén pedig a hölgyek és az urak felváltva látogatják a fürdőt.

Odabent tényleg kellemesen trópusi az idő. A falakat és a padlót forró termálvízzel fűtötték, az aljazatot pedig időnként fellocsolták, ez adta az 50 fokos meleget és a 100 százalékos páratartalmat, ami a török fürdők alapja. Az előcsarnokból, ahol az öltözőrészek vannak, jutunk tovább a pihenőbe, amiből maga a kupolás medence nyílik. A pihenő mindig is a társasági élet központja volt, frissítő mentateát szolgáltak fel, s zeneszóval színesítették a társalgást.

A török fürdőcsarnokban fürdőmesterek, szolgálónők segédkeztek a tisztulási folyamatban. Az izzadt bőrt olívaolajos szappannal kenték be, amit – ki hinné, hogy már ekkor is létezett a ma divatos bőrhámlasztás -, kefével vagy törölközővel dörzsöltek át, leradírozva ezzel minden szennyeződést is. Ezután következett az alapos átmasszírozás, majd a kellemes ellazulás. Ez a rituálé több órát is igénybe vett, hiszen a meleg vizes medencébe többször is beleereszkedtek a látogatók.

A wellness térhódításával itthon is újra felfedezték a keleti fürdőrituáléban rejlő örömöket, és a régi törökfürdők mellett egyre több helyen újakat is nyitnak. Ez a kíméletes gőz gyengédebb, mint a szauna, a tér tágasabb, és masszírozás is jár hozzá. Egy igazi török fürdő, vagyis hamam nemcsak megtisztít, de a meleg levegő magas páratartalma ellazítja az izmokat, serkenti a vérkeringést és még a káros baktériumokat, kórokozókat is elpusztítja. A téli náthás, influenzás időszakban különösen érdemes beiktatni egy-egy török fürdőt a naptárunkba.

Ha nincs módunkban felkeresni egy valódi török fürdőt, otthon is próbálkozhatunk a keleti varázzsal. Forró fürdőbe melegítsük fel testünket egészen izzadásig, majd masszírozzuk át fekete szappannal, ezt dörzsöljük le egy kissé durvább mosdókesztyűvel. Meleg, majd hideg zuhanyzás után alaposan kenjük be bőrünket testápolóval és pihenjünk le halk zeneszó mellett legalább egy fél órára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

mindmegette.hu

11 egyszerű muffin recept, ha gyorsan valami sütire vágysz!

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÚTISÚGÓ

Filmes élményre vágysz itthon? Ezek a hazai programok viszik az Oscart

ÚTISÚGÓ

Már most lefoglalnád a nyaralást? Ezekre nagyon figyelj oda!

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!