Létrehozva: 2018.09.07.

Kirándulj a szabadba! Íme Magyarország legszebb arborétumai

Nehéz, virágillattal megtelt levegõ, óriási fák, színes, egzotikus bokrok, madárdal, mennyei nyugalom. Mindez egy helyen megtalálható. Máris a tiéd lehet az élmény, csak válassz ki egyet hazánk legszebb arborétumaiból.

Az a különleges az arborétumi séták során, hogy kis távolságokat megtéve találkozhatsz növényritkaságokkal, egzotikus növénytársulásokkal. Ahelyett, hogy az eredeti élőhelyükért akár több ezer kilométert utaznál, megtalálod őket együtt, egy helyen, méghozzá csodálatos harmóniában. A gazdag, változatos növényi élet látványa, a természet hangjai, a csönd megszelídít, nyugalommal, békés örömmel tölt el.

Püspökszentlászló

A keleti Mecsekben, a Zengő északi oldalán található egy pici, egyutcás falu. A nemrég még teljesen elnéptelenedett település most üdülőfaluként működik. Érdemes itt megszállni egy pénteki napon, mert a felújított püspöki kastély csak hétvégén látogatható.

Magányra vágyol? Vonulj el egy hétre a jezsuita rendhez tartozó Életrendezés Házába. Kirándulni szeretnél? A kastély körüli, dimbes-dombos területen fekvő arborétumot átszövik a kényelmes sétautak. 5 km-es túrával (140 m-es szintemelkedés), 2 óra alatt be lehet járni a nevezetességeket a fenséges bükkösben: Mária-kápolna, Zarándok-kút, kastély, templom, több forrás, Szent László szobor, tó és a Hetyey Sámuel püspök alapította arborétum.  

Szarvas

A történelmi Magyarország kellős közepén, Békés megyében, a Körösök vidékén fekszik a Szarvasi Arborétum.

Az olasz eredetű Bolza család alapította. Az arborétum ma 5 fás gyűjteményt gondoz. 1, 3 vagy 5 órás gyalogos körtúra során járhatod be a 82 hektárnyi területet. Többek között láthatsz óriási mamutfenyőt, kék pávát, süngombát. A kalandos kedvűek túra után részt vehetnek a Titkok Kertje vetélkedőn. Ha elfáradtál, a makettparkban a helyed, ahol a mini Magyarország makettjeiben lélegzetelállító látványt nyújtva megelevenedik a történelem.

A kirándulás emlékére az arborétum árudájában sok fajta, különleges dísznövényt vásárolhatsz.

Sárvár

Az egyik legidősebb növénygyűjtemény. Egy 1540-ben ültetett gyümölcsös- és zöldségkertből fejlesztette ki Habsburg Ferdinánd főherceg 1800-tól. Az 1812-ben ültetett platán törzsátmérője már több, mint 3 méter. Később egy bajor királyi herceg folytatta itt a munkát. Nem csak a kertet, de a Sárvár körüli erdőt és a várparkot is a híres bajorországi erdőgazdálkodás tapasztalatai szerint fejlesztette és szépítette.

Szállj meg egy hotelben, majd ragadj sétabotot. Nordic walking technikával járd be a város közepén található keményfás ligeterdő maradványt, majd magát az angolpark arborétumot.

Budapesti füvészkert

Itt is különleges gyűjteményeket gondoznak. Az Ausztrál-házban megcsodálhatod a fű-fát, a kefevirágot és még 200 féle ausztrál őshonos növényt. De kaktusz-, orchidea-, rovarfogó (kancsóka) gyűjteményük is híres.

A kert 200 éves Gingko fáit az őszi szezonban, a Gingko napok alkalmával látogasd meg. Július végén, augusztus elején virágzik az amazonaszi óriás-tündérrózsa, melyet Viktóriának is hívnak. Levelei a 3 métert, virága a 25-40 cm-t is elérheti. Színe kinyílástól elvirágzásig a fehértől a rózsaszínen át, vörösre vált. Az esti, éjszakai órákban virágzik, mindössze két napig. Ilyenkor a Füvészkert 18-23 óráig újra kinyit.

Budafapuszta

A Zala megyei település a 15. századtól a 20. századig a Zichy család birtokához tartozott. A vadászkastélyt is ők építtették 1924-ben, köré parkot, a völgyben kis tavat. Az államosítás után létesítették a göcseji bükktáj legszebb helyén az arborétumot.

Híres az 5 méter törzsátmérőt meghaladó kocsányos tölgy, hazánkban az egyik legnagyobb példány. A leglátványosabbak közé tartoznak még a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők. Ha korábban nem, majd jövő május elején mindenképpen látogass el ide, hogy a nyíló azáleákban gyönyörködhess.

Jeli arborétum

A Vas megyei Kám határában található ez a kert, és Gróf Ambrózy-Migazzi István alapította 1922-ben. Egy évtizednyi munkával alakította ki azt a mikroklímát, amelyben rhododendronokat telepíthetett. Halála után munkája nagyrészt tönkrement. A hatvanas évektől újra elkezdték fejleszteni, és az eredeti 5 hektár mára 107 hektárra növekedett.

Tájkörzetekre osztva ismerheted meg Kína, Japán, Amerika, a Kaukázus és a Balkán, hazánk földrajzi szélességével megegyező vidékeinek erdőtársulásait.

Folly arborétum

A balatoni nyaralás alatt is elnézhetsz a Badacsonyörsön található, dr. Folly Gyula által 110 éve alapított arborétumba. Nem csak a „fenyőmúzeumban”, de a páratlan kilátásban is gyönyörködhetsz.

Az arborétum egyben a Folly család története is, mivel szinte végig a család tulajdonában maradt. A rendszerváltozás után az államosított területeket is visszavásárolta az unoka, Folly Gyula. A család szőlészettel és borászattal is foglalkozott, és ezt a tradíciót máig őrzi. „A százéves fák alatt, borral a kezünkben nézzük a csillogó Balatont” - fogalmaz Folly Judit.

Bábolna

Az arborétum a Komárom-Esztergom megyében fekvő Bábolna központjától 5 percnyi sétára, a csikótelep mellett található. Az 1965-ben, Burgert Róbert által alapított füvészkert természetes növénytakarója gyep volt.

Most 65 lombos, 44 örökzöld fa és 19 cserjefaj található itt. A területén 2 tó is fekszik, mely összeér, és egy kis szigetet ölel körbe. A hely különlegessége a Híres Lovak Emlékparkja. 18 dombon 54 csoda-ló emlékműve látható itt. Erdélyi motívumokkal díszített kopjafák, márványtáblák és egy emlékmű őrzi e nagyszerű állatok emlékét.

Vácrátóti botanikus kert

A több, mint 180 éves, műemlék- és természetvédelem alatt álló, 27 hektáros kert Magyarország legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye.

Állatvilága is rendkívüli: 62 madárfaj, 22 halfaj, 73 puhatestű (csiga és kagyló) talált otthonra.

A természet és a művészet itt harmóniában él: koncertek, képzőművészeti foglalkozások, kiállítások színesítik a programot. Az üvegházban, sziklakertekben, szabadtéri ágyásokban februártól október közepéig pompáznak az évelő és az egynyári virágok.

Alcsúti arborétum

Székesfehérvár és Tata között, a Csaplári erdőben, 40 hektáron terül el az ország egyik legrégibb és legeredetibb, angolpark jellegű kertje. Minden évszakban, minden hónapban új díszbe öltözik.

Augusztusban az intenzív illatú tavirózsákat érdemes megcsodálni. Naplementében érkezve, a békák kuruttyolása festi alá az idilli képet. Ha az esküvődet romantikus környezetben szeretnéd tartani, itt az is lehetséges. Esküvőrendezést, kulturális rendezvények és céges vagy családi események rendezését is vállalják.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

mandiner.hu

Magunkhoz láncolnánk: élethosszig tartó szerződést kötött Marco Rossi Csányi Sándorral?

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

travelo.hu

Pizzafesztivállal és különleges ételekkel indul az idei Food Truck Show

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-