Létrehozva: 2023.01.27.

Ég a ház, visszasírják Dárdai Pált: Így áll most a Herthával

Egyre nagyobb a baj a Herthánál. Dárdait igazolja az idő és az eredmények. Nem ajánlgatja magát, de kéznél van a berliniek magyar klubikonja.

A Wolfsburg 5-0-s berlini győzelemmel küldte padlóra a Herthát a német labdarúgó Bundesliga 17. fordulójában. A fővárosiak a szezon félidejében kieső helyen állnak, csak 14 ponttal. Sokadszor is felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint nagy hiba volt leváltani Dárdai Pált.

Dárdai nélkül továbbra is mélyrepülésben a Hertha
Dárdai nélkül továbbra is mélyrepülésben a Hertha   Fotó: AFP

Az előző szezonban, 2021 novemberének végén éppen ennyi pont megszerzése után menesztette Dárdait a Hertha. Pedig neki és csapatának négy meccsel kevesebbre volt szüksége ehhez. Fredi Bobic akkor a szerinte hiányzó játékkultúrára és túlságosan védekező stílusra hivatkozva váltotta le korábbi csapattársát. Azóta kevesebb mint 14 hónap telt el, de (Tayfun Korkut és Felix Magath után most Sandro Schwarz személyében) már a harmadik Dárdai-utód mond csődöt a kispadon. 

Képzelhetjük, milyen játékkal. Szerda este, az ötgólos vereség után a csapat tanácstalanul álldogált a máskor mindig hangos, most viszont némasággal tüntető szurkolótábor előtt.

Az utóbbi 25 évben csak kétszer rajtolt a mostaninál is gyengébben a Hertha, a folytatás pedig felemás. 2004-ben sikerült megkapaszkodni az élvonalban, 2010-ben viszont kiesés lett a mélyrepülés vége. A másik véglet ellenben kétszeresen is a magyar edzőhöz fűződik. Dárdai vezetésével 2016-ban és 2018-ban is már a 7. forduló után – vagyis a mostanihoz képest tíz körrel előbb – összejött a 14 pont. A Berliner Kurier szerint azért, mert a két lábban a földön álló magyar tréner mindig arra helyezte a hangsúlyt, hogy (a mainál sokkal rosszabb anyagi lehetőségek mellett, saját nevelésű fiatalokra építve) álmodozás helyett célfutballal minél előbb bebiztosítsa a bennmaradást. Aztán már hab volt a tortán, hogy többször is nemzetközi kupaindulás lett belőle, amiről most csak álmodozhatnak nélküle.

Tavaly Dárdai határozatlan idejű utánpótlásedzői szerződését is felbontották, sajtóhírek szerint eurómilliós nagyságrendű végkielégítéssel. Így 25 évnyi szolgálat után már csak két fia, a felnőtt keretben jobbára kispados, U21-es német válogatott Márton, és az U16-os ificsapatot erősítő, szintén német korosztályos válogatott Bence köti a Herthához. A múltján, az érzelmein és a máig emlegetett eredményein, érdemein, vagy ahogy a berlini lap fogalmaz, a "turbó-rekordjain" túl.

– Tavaly még sok érdeklődő volt, akár a Bundesligából, akár külföldről. Most télen nem volt semmiféle olyan érdeklődés, amire azt mondanám, hogy érdemes vele foglalkozni. (...) Én nem ajánlgatom magam, soha nem is tettem. A magyar válogatottba sem ajánlottam magamat, a Herthába sem ajánlottam magamat. Nem vagyok az a típus – mondta Dárdai legutóbb a Sportrádió Hazafutás című műsorában.

25 berlini év számokban

Dárdai Pál játékosként 1997-től 2012-ig szerepelt a Herthában, 286 Bundesliga-meccsével máig ő a klub csúcstartója. Utána a berliniek utánpótlásában dolgozott. Vezetőedzőként 2015 és 2019 között, majd 2021-ben összesen 203 tétmérkőzésen dirigálta a Hertha csapatát (75 győzelem, 50 döntetlen és 78 vereség a mérlege). Legjobb eredménye a 2015/16-os szezonban elért 6. helyezése a német élvonalban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Vezércikk – A CPAC Hungary a konzervatív erők egyik legfontosabb rendezvényévé vált + videó

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

mandiner.hu

„Szürke a cella” – nyílt levelet írt magyar börtönéből az olasz antifa

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

"Újjászületés" - Ezt művelték a levegőben Vajna Timi testével - Fotó

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TÜZELŐÁLLÁS

Megviselik az események, Szoboszlai eltűnt az emberek elől

TÜZELŐÁLLÁS

"Egyetlen komoly ellenfél" - születésnapi ajándék lenne az olimpia a legendás kapitánynak

TÜZELŐÁLLÁS

Dárdai Pált az önvédelem vezérelte, jól tette, hogy faképnél hagyott mindenkit

TÜZELŐÁLLÁS

Kalasnyikovval tartotta rettegésben a párját: átélt borzalmairól pakolt ki a világbajnok exe

TÜZELŐÁLLÁS

„Húzz már el innen!” – Szoboszlait nem kímélik, betelt a pohár a szurkolóknál

TÜZELŐÁLLÁS

Hiába toloncolták ki, Boris Becker a börtön után nagy húzásra készül

TÜZELŐÁLLÁS

„A nyerés tudományát gyakorolni kell” - először járt Párizsban a magyar világbajnok