4 hónapja

Nem kegyelmez az elnök Hamiltonnak

A május 8-i Miami Nagydíj hétvégéjén jelentette be a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), hogy büntetni fogja azokat a Forma–1-es versenyzőket, akik ékszereket hordanak az autóban. Az új szabály vegyes fogadtatást kapott, Lewis Hamilton egyszemélyes háborút folytat a szabály ellen.

Niels Wittich, az FIA versenyigazgatója május 6-án jelentette be, hogy Miamitól kezdve szigorúan figyelnek arra, hogy a pilóták ne hordjanak ékszereket az autóban, illetve megfelelő alsógatyát viseljenek. Az indoklás szerint ennek elsősorban biztonsági okai vannak, a mentést és az ellátást is gátolhatja az ékszer. A mezőny tagjai nem örültek a bejelentésnek, Sebastian Vettel overáljára húzott alsógatyával, Lewis Hamilton pedig három órával és egy rakat ékszerrel tüntetett az aznapi sajtótájékoztatón.

Hamilton újra motivált?
Fülbevalói és orr piercingje miatt bűnhődhet Lewis Hamilton Fotó: AFP

Bár a versenyzők akceptálták az új módosítást, a brit pilóta tovább renitenskedik. A fülbevalóit végül kivette a futamon, az orr piercingjétől nem volt hajlandó megválni, állítása szerint nem is tud, ahhoz kisebb műtétre lenne szüksége. Ezen a hétvégén még Barcelonában büntetlenül körözhet, utána azonban pénzbüntetéssel sújtják, sőt, a futamokról is eltilthatják. Ted Kravitz, a Sky szakértője szerint Hamiltont nem érdeklik a büntetések:

"Úgy tűnik, a háború folytatódni fog közte és az FIA között” – mondta Kravitz. Lewis világosan megmondta, annyira büntetik, amennyire csak akarják. De ez nem ilyen egyszerű.

A nehézség oka, hogy az FIA új elnöke, Mohammed bin Szulajment egyáltalán nem hatja meg sem a múlt (a szabály 15 éve érvényben van, de senki sem figyelt rá korábban), sem a hétszeres világbajnok imázsa: Az ember nem kegyelmezhet meg valakinek, mert a barátja. Mindenkire ugyanannak a szabálynak kell vonatkoznia, és kész – fenyegetett bin Szulajmen.

Hamilton egyelőre gyenge szezont fut, és úgy tűnik, esélytelen az idei világbajnoki címre, ennek is köszönhetően az eltiltás sem rémíti meg. Eddig.

A hétszeres világbajnok imádja az ékszereket, nyakláncokat, gyűrűket és luxusórákat is rendszeresen hord. A gond a fülbevalóival és az orr piercingjével van. Gyémántfülbevalóinak értéke becslések szerint 32 ezer dollár (11 millió forint) és 56 ezer dollár (20 millió forint) között mozog.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!