11 hónapja

Csodára várva, az Aranycsapat óta nem történt ilyen a válogatottal

Kilencedik alkalommal lép fel a magyar labdarúgó-válogatott a futball szentélyében, a londoni Wembley Stadionban. A keddi világbajnoki selejtezőn egy hosszú, negatív sorozatot igyekszik lezárni Marco Rossi együttese.

Csodás győzelemmel, a magyar futballtörténelem talán legfontosabb összecsapásával, az Évszázad Mérkőzésével kezdődött az angol-magyar csaták sora a londoni Wembley Stadionban. Sebes Gusztáv együttese 1953 novemberében 6:3-ra verte Angliát, amely ekkor szenvedte el története első vereségét egy szigetországon kívüli válogatott ellen. Az 1952-es olimpiai bajnoki cím mellett ez volt az Aranycsapat egyik legfontosabb győzelme. Hagyományosan, a londoni győzelem miatt, minden évben november 25-én tartják a magyar labdarúgás napját. Ki gondolta volna, hogy Puskásék győzelme után a magyar válogatott egyszer sem tud nyerni a Wembleyben? Márpedig ez a helyzet, azóta hét meccsen, hét vereség a mérlegünk.

Az Évszázad Mérkőzése után legközelebb 1965. május 5-én játszottunk a Wembleyben. Az angol csapatot Alf Ramsey irányította, aki az 1953-as meccsen még játékosként szerepelt. A meccs után úgy vélte, a helyzetek alapján ezúttal nekik kellett volna nyerniük 6:3-ra, csak 1:0-ra győztek. Nálunk a korszak sztárjai közül Mészöly Kálmán, Göröcs János, Varga Zoltán és Bene Ferenc is pályán volt.

Tizenhárom évvel később, 1978 májusában, a júniusi, argentin vb-re készülő magyar válogatott súlyos, 4-1-es vereséget szenvedett. Már a meccs felvezetése pocsék volt, sokáig a londoni közlekedési dugóban vesztegelt a magyar csapat busza, amely késve érkezett a stadionba. Nem maradt idő a bemelegítésre, az átöltözés után azonnal a himnuszokra rohant a csapat. Egyoldalú meccs volt.

A magyar válogatott legutóbb 1953-ban nyert a Wembleyben
Fotó: AFP

1981. november 18-án olyan vereséget szenvedtünk, amire könnyedén megvonhattuk a vállunkat, ugyanis csak az angoloknak számított. Mészöly Kálmán együttese már a mérkőzés előtt kvalifikálta magát az 1982-es spanyolországi vb-re, az angoloknak viszont nyerniük kellett a kijutáshoz. Megtették, 1-0-ra.

1983-ban hiába nyert Anglia 2-0-ra Magyarország ellen, sem ők, sem pedig mi nem örülhettünk. Az Eb-selejtező csoportunkból ugyanis csak Dánia jutott ki az 1984-es Európa-bajnokságra.

Az 1990 szeptemberi mérkőzés Petry Zsolt bravúrjai miatt maradt fenn a köztudatban. A magyar válogatott kapusa bravúrok sorozatát mutatta be, az angolok egyetlen góljáról sem tehetett, a korszak legjobb szigetországi csatára, Gary Lineker egy kipattanó labdát lőtt a magyar kapuba. Ezzel nyerték meg 1-0-ra a barátságos mérkőzést.

1996 májusában a hazai rendezésű Európa-bajnokságra készült az angol válogatott, amely barátságos mérkőzésen könnyedén elbánt a magyar csapattal. A háromgólos különbség még Csank János együttesére nézve volt hízelgő.

A legutóbbi csata a Wembleyben: 2010-ben barátságos mérkőzésen Egervári Sándor válogatottja a 62. percben egy öngóllal megszerezte a vezetést, de az ellenfél Steven Gerrard duplájával fordított, és 2-1-re nyert. Van miért visszavágnunk.

A magyar válogatott a Wembleyben

1953. november 25., barátságos mérkőzés

Anglia-Magyarország 3:6

1965. május 5., barátságos mérkőzés

Anglia-Magyarország 1:0

1978. május 24., barátságos mérkőzés

Anglia-Magyarország 4-1

1981. november 18., vb-selejtező

Anglia-Magyarország 1-0

1983. április 27., Eb-selejtező

Anglia-Magyarország 2-0

1990. szeptember 12, barátságos mérkőzés

Anglia-Magyarország 1-0

1996. május 18., barátságos mérkőzés

Anglia-Magyarország 3-0

2010. augusztus 11., barátságos mérkőzés

Anglia-Magyarország 2-1

Mérleg: 8 mérkőzés, 1 győzelem, 7 vereség, 8-17-es gólkülönbség.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!