Folytatódik a botrány, szégyenteljes vb-t rendeznek

Immár nem kérdés, hogy korrupció révén kapta meg Katar a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát.

Katar 2010-ben kapta meg a 2022-es labdarúgó-vb rendezési jogát, és azóta folyamatosan korrupciót emlegetnek a viadal kapcsán. Az első vádak arról szóltak, hogy az ország egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam kenőpénzekkel megvásárolta a viadalt.

Ezúttal pedig a The Sunday Times "robbantott", a brit lap úgy tudja, a katari Al Jazeera tv vezetői 400 millió dollárt utaltak a FIFA-nak, 21 nappal azelőtt, hogy Katarnak ítélték volna a rendezés jogát. Állítólag a szerződés része annak a vesztegetési ügynek, amelyben a svájci hatóság jelen pillanatban is nyomozást folytat.

Eközben egy másik brit lap, a The Telegraph egy dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy a FIFA 100 millió euró sikerdíjat kapott Katartól, miután neki ítélte a vb-t. Mindez a FIFA akkori elnökén, Sepp Blatteren "keresztül" futott, a svájci diplomata 2015-ben lemondott, miután a szervezet több vezetőjét őrizetbe vették korrupció és pénzmosás vádjával.

A FIFA jelenlegi vezérkara ma és holnap Miamiban ülésezik, és döntést hozhatnak a katari torna létszámának bővítéséről. Ugyanis a szövetség megvalósíthatósági tanulmánya szerint nincs akadálya, hogy az eredetileg tervezett 32 helyett 48 csapat részvételével rendezzék meg a 2022-es vb-t.

A 83 oldalas dokumentum szerint a létszámemelés feltétele, hogy Katar legalább egy szomszéd országot vonjon be a rendezésbe. Bővítés esetén az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Omán is rendezhet mérkőzéseket. Ha 48 válogatott szerepelne, akkor 400 millió dollár pluszbevételre van kilátás. Nem kérdés, miként fog dönteni a FIFA…

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!