Durvul az úszóháború, Hosszú Katinkát zsarolták?

Még a világbajnokságok, olimpiák bojkottja is szóba jött a FINA ellen szervezkedõ úszósztároknál.

Eldurvult az úszósportban zajló hatalmi harc. Az olimpiai és világbajnokok nem hagyják, hogy sarokba szorítsa őket az utóbbi két évben rajtuk 103 millió dollárt (29 milliárd forint) kereső FINA. A nemzetközi szövetség részéről őket ért fenyegetés miatt pert indító Hosszú Katinka mesélt egy furcsa beszélgetésről, és a vb, olimpia esetleges bojkottjával kapcsolatban is elmondta a véleményét.

Érdekvédelmi szervezetről és „saját Bajnokok Ligájáról” döntöttek a hét közepén a világ legjobb úszói a Nemzetközi Úszóliga (ISL) londoni megbeszélésén. Az új sorozatot jövőre 15 millió dollárral (4,2 milliárd forint) pénzelő ukrán milliárdos, Konsztantin Grigorisin a Chelsea futballstadionban elmondta: a sportolók segítségével termelt bevételek felét szétosztja közöttük, ellentétben az ötödét sem visszaforgató világszövetséggel.

Swimming Upgrade Available...Download in Progress!

Közzétette: International Swimming League – 2018. december 18., kedd

A pozícióikat és a szervezet monopolhelyzetét féltő FINA-vezetők fenyegetéssel, majd egy új pénzdíjas sorozat hirtelen bejelentésével válaszoltak. Az ISL-versenyek résztvevőit az olimpiáról való kizárással fenyítenék, mire Hosszú pert indított a nagyhatalmú szövetség ellen.

Úszónőnk a svájci Neue Zürcher Zeitung tudósítója szerint többek között elmesélte: Cornel Marculescu FINA-főtitkár finoman felvetette neki, hogy bármikor beszélhetnek a 2025-ös vizes-vb budapesti rendezéséről. Nyilván akkor, ha Katinka jobb belátásra tér…

 

"Ti vagytok a show főszereplői, tisztában kell lennetek az értéketekkel, és profiként természetesen ennek megfelelően kell megfizetni benneteket"

- mondta Grigorisin.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung is részletesen beszámolt a történtekről és az ellentétek hátteréről. A több pénz mellett több tiszteletet, figyelmet és jogot (például nyugdíjjogosultságot, betegbiztosítást) is követelő úszók másik élharcosa, Adam Peaty szerint a FINA reakciói csak még elszántabbá teszik őket.

"Ha egyikünket eltiltják, mindannyian lelépünk"

- válaszolta a kizárással való fenyegetésre a brit úszósztár.

Felvetődött még a sztrájk, a világesemények, akár az olimpia bojkottja is. Ez azonban csak a legvégső lépés lehet, ráadásul ebben valószínűleg nem lenne egység.

"Ez az egész sportnak kárt okozna"

- reagált erre Hosszú Katinka.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!