Bajban Katar, ki rendezheti a 2022-es foci-vb-t?

Mi történik, ha célt érnek a támadások, és elveszik Katartól a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot?

Ha Katar „kihúzza” 2022-ig, és nem veszik el tőle a futball vb-t, akkor minden idők legdrágább sporteseményét rendezi meg. Az előzetes számítások szerint 200 milliárd dollárt költ a viadalra - csak összehasonlításképp, 2014-ben a brazilok 11 milliárd dollárt fektettek a tornába, a jövő évi orosz vb-t pedig 10 milliárdból hozzák össze.

Azonban napról napra keményebben támadják a katariakat, akik már a rendezés jogát is gyanús körülmények között nyerték el, a vádak szerint korrupcióval jutottak hozzá.

Az is nyílt titok, hogy a stadionokon dolgozó olcsó külföldi munkaerő embertelen körülmények között él, nincs normális szállásuk, orvosi ellátást is alig kapnak. Gyakorlatilag rabszolgaként tengődnek, fizetésüket visszatartják, olykor ételt sem kapnak és a személyes irataikat elkobozták. 2010 óta 1200 munkás halt meg az építkezéseken, a becslések szerint ez a szám elérheti a 4000-t a vb-ig.

A legújabb csapást az jelentette, hogy az arab térség államai közül Bahrein, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Arab Emírségek bejelentette, megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral. Habár a FIFA közleményben reagált, és nem aggódik, ez a hír végképp megfoszthatja Katart a vb-től. Mi történne ekkor?

Nos, a FIFA két lehetőség előtt állna: új pályázatot hirdet, amelyre valamennyi tagállam jelentkezhet, avagy a Katarral szemben elbukott nemzetek egyike kapná a vb-t. 2010-ben az Egyesült Államokat, Ausztráliát, Japánt és a Koreai Köztársaságot előzte meg az arab ország, közülük az amerikaiak bármikor képesek lennének megrendezni a tornát.

Ráadásul náluk a szokásos, júniusi időpont is működne, hiszen Katarban az embertelen hőség miatt decemberben lenne a vb…

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!