Vér, veríték és emberéletek: ez a foci-vb szörnyű ára!

Embertelen körülmények között dolgoztatják a munkásokat Katarban a 2022-es futball-vb helyszínein. A fizetésüket visszatartják, és az útleveleiket is elveszik.

Az Amnesty International jogvédő szervezet arra kérte a FIFA-t és a támogatóit, hogy tartsák be, amit ígértek. Gyakoroljanak nyomást a katariakra, javítsanak az ottani dolgozók borzalmas munkakörülményein!

A szervezet 50 oldalas jelentést készített a 2022-es futball-világbajnokság stadionjainak építkezésein tapasztalt állapotokról. A helyzet lesújtó: a javarészt Nepálból érkező munkásokat nyomorúságos szállásokra kényszerítik, a fizetésüket visszatartják, nehogy elmeneküljenek, és az útleveleiket is elveszik.

Előfordul, hogy a munkavállalási engedélyeiket nem hosszabbítja meg a munkáltató, és bármikor megbüntethetik őket.

Az Amnesty International vezetője, Salil Shetty szerint folyamatosan megalázzák a dolgozókat, akiket azzal fenyegetnek, hogy soha nem térhetnek haza otthonaikba.

Ez a visszaélés foltot jelent a világfutball lelkiismeretén.

Amíg a játékosoknak és a futballistáknak az álmok helyszíne lesz egy katari stadion, addig a munkásoknak valóra vált rémálmot jelent. Öt év ígérgetés ellenére a FIFA még mindig tett semmit az emberi jogok sárba tiprása ellen."

Néhány munkás szerint némileg azért javult a helyzetük, és a katari kormány sietve jelezte: a felsorolt problémák nem jellemzőek az egész munkaerőpiacra. A nyomozók korábban bizonyítékot találtak rá, hogy a vendégmunkások többsége modern kori rabszolgaságnak volt kitéve. Még ingyen ivóvízhez sem juthattak, üres gyomorral dolgoztak naponta 12 órán keresztül.

Emberi jogi aktivisták már többször is komoly aggodalmuknak adtak hangot a Perzsa-öböl menti arab országban uralkodó körülmények miatt. Úgy tűnik, érdemben semmi semmi változott... 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!