Létrehozva: 2016.02.25.

Rettegnek a FIFA-vezérek, ismét lecsaphat az FBI

Félve mehetnek a sáros sporttisztviselõk a péntek esti elnökválasztásra. Attól tartanak, hogy további letartóztatások lesznek Zürichben.

Könnyen lehet, hogy megismétlődik a tavalyi incidens, vagyis ismét lecsaphat a rendőrség a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tisztújító közgyűlésén. A Daily Mail információja szerint a szövetség számos tisztviselője aggódik. Úgy tudják, az FBI emberei további bűncselekményekre derítettek fényt.

Miután Zürichben a FIFA valamennyi tagszövetségének képviselői jelen lesznek, az összes olyan tisztviselőre lecsaphatnak, akiket korrupcióval vádolnak.

Ha valóban botrányba torkol az elnökválasztás, akkor az felülmúlhatja a tavaly májusban történteket, amikor korrupció gyanújával letartóztatták a FIFA hat magas beosztású tisztségviselőjét.

Az FBI kivégezheti a FIFA-t

Ha bárkit is lecsuknak, a brit lap szerint az elnöki posztra kandidáló Szalman bin Ibrahim al-Kalifa sejk biztosan nem lesz közöttük, holott rendszeresen felbukkan a neve a katari vb-helyszínének korrupciós botránya kapcsán.

Az eddigi elnök, Sepp Blatter különös magyarázatot adott az FBI-vizsgálatra - írta az ESPN. Szerinte, ha a 2022-es világbajnokság rendezési jogát az amerikaiak nyerték volna el a katariak helyett, akkor az FBI sem szállt volna rá a FIFA-ra, mert boldogak lettek volna az eredménnyel.

A svájci Blick szerint az FBI-nyomás egyenesen a FIFA halálát jelentheti - ha a küldöttek nem szavazzák meg a reformcsomagot. Ez esetben az amerikaiak kvázi bűnszervezetként lépnének föl a szövetség ellen, és teljesen ellehetetlenítenék a működését. Mindemellett tehát másodlagos az új elnök személye.

Nem véletlen tehát, hogy az amerikai hatóságok most annak a módszernek az alapján járnak el, ahogyan az egykori államügyész, Rudy Guiliani (később New York polgármestere) a nyolcvanas években perbe fogta öt maffiacsalád vezetőjét.

 

(Kattints! Folytatás a következő oldalon!)


A FIFA élére öten pályáznak: Ali bin al-Husszein, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja mellett a svájci Gianni Infantino, az európai szövetség főtitkára; a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; a bahreini Szalman bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember.

Infantino bízik abban, hogy az afrikai tagszövetségek több mint fele őt támogatja majd. Erre szüksége is lesz, hogy megelőzhesse a másik nagy esélyest, az afrikai és ázsiai voksokra támaszkodó Szalman sejket.

„Úgy érzem, hogy hatni fogok Afrikára. Bízom benne, hogy az afrikai szavazatok több mint felét én fogom kapni”

Az 54 tagszervezetet számláló afrikai szövetség papíron a bahreini sejket támogatja, ám a libériai Musa Bility elmondta: legalább 26 afrikai ország dacol a kontinentális konföderációval, és biztosan nem az Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnökére adja majd a voksát.

Csányi is Infantinóra szavaz

Korábban húsz európai szervezet - köztük Csányi Sándor- vezetői nyilvánították ki, hogy Infantinóra szavaznak. A közelmúltban már felsorakozott a 45 éves svájci sportvezető mögött tíz dél-amerikai szövetség, valamint hét közép-amerikai ország is, ezzel ő számít a legesélyesebb jelöltnek.

Ha Infantino győzelmével zárul a pénteki szavazás, akkor Blatter „sorsára” juthat, azaz főtitkárból léphet elő elnökké.

Az eddigi elnököt, a svájci Joseph Blattert - az UEFA-elnök Michel Platinihez hasonlóan - a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

mandiner.hu

Hajdú Péter: Borzasztó helyzetben van Varga Judit

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TÜZELŐÁLLÁS

Folytatódik a menetelés Párizs felé: legnehezebb meccsére készül a magyar válogatott

TÜZELŐÁLLÁS

Ezt nem szabad kihagyni, szupersztárokkal folytatódik a legnépszerűbb sorozat

TÜZELŐÁLLÁS

„Mintha Mészöly Kálmán jelent volna meg”- izzott a levegő az újpesti öltözőben

TÜZELŐÁLLÁS

Bekeményítettek a németek az Eb előtt, ez minden magyar szurkolót érint

TÜZELŐÁLLÁS

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

TÜZELŐÁLLÁS

Döbbenetes baleset, Alonso miatt sérült le a sztárteniszező – videó

TÜZELŐÁLLÁS

"Kib*ott hülyék" - Verstappen elvesztette a fejét, a kiesését ünnepelték