TREZOR

Több milliót ér Churchill szivarcsutkája

Árverésre bocsátják Winston Churchill utolsó, ránk maradt szivarcsutkáját. A becses leletet egy kórházi nővér őrizgette mostanáig, és több millió forintnak megfelelő fontért kerül majd új gazdájához.
címkék:

2010-ben már egyszer árverésre bocsátották a volt brit miniszterelnök egyik félig elszívott szivarját, amelyet akkor 4500 fontnál (mai árfolyamon kb. 1,8 millió Ft) ütöttek le. Most ismét előkerült egy szivarcsutka, a politikus szívós és elpusztíthatatlan bulldogtermészetének jelképe.

Kincsre lelt a nővérke

1962-ben az akkor 87 éves Sir Winston Churchill Monte Carlóban töltötte a szabadságát, amikor balesetet szenvedett: álmában kiesett az ágyából. Eltört a csípője, hazaszállították Angliába, és a szóban forgó szivarra akkor gyújtott rá, amikor begipszelve feküdt a kórházban. Az akkori szabályok sem engedték, hogy a betegek a kórtermekben dohányozzanak, de az ágyhoz kötött politikus nem tudott lemondani erről a szenvedélyéről.

Egy tanuló nővér gyűjtötte be a jól megcsócsált és félig elszívott szivart, hogy a kisöccsének adja. A használt kötszerek számára rendszeresített zacskóban őrizgették mindmáig.

Szivar, whisky, semmi sport

Churchillt megviselte a betegség. Ráadásul kedves pudlija – Rufus II – éppen az idő alatt múlt ki, míg gazdája a kórházban feküdt. Ahogy mindenki más, Churchill is elpusztíthatatlannak hitte magát még 87 éves korában is, amikor a szerencsétlen eset történt vele. Élete során mindvégig betartotta a maga állította szabályokat – szivar, whisky, semmi sport –, amelyeket a hosszú élet titkaként hirdetett.

Idén emlékeznek meg Churchill halálának 50. évfordulójáról, így mindenki arra számít, hogy komoly licitálás lesz a dekkért a Duke's of Dorchester árverési háznál. A tulajdonosok és az aukciós ház több ezer fontot remél.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?