TREZOR

Már fán is terem a wi-fi?

Mobiltöltőként is szolgálnak azok a napelemes pálmafa-szobrok, amelyek április óta biztosítanak internetes hozzáférést Dubaj járókelőinek.
címkék:

Az arab térségben magától értetődő látvány, ha pálmafák szegélyeznek egy utat. Csakhogy Dubaj belvárosában egészen furcsa fák bukkantak fel: a 6,5 méter magas "lombkoronás" oszlopok valójában kommunikációs központok, amelyek ingyenes internet-kapcsolatot és hasznos turisztikai információkat biztosítanak a környéken sétálóknak.

A Smart Palm által kifejlesztett szerkezetek nem véletlenül hasonlítanak a datolyapálmára: a növény a régióban a fenntarthatóság jelképe, amely emberemlékezet óta szolgál táplálékkal és nyersanyaggal az itt élők számára.

Az intelligens pálmafák lombkoronáját hatalmas napelemek alkotják; ezek teljes felülete 13,8 négyzetméter, ami elegendő elektromos áramot szolgáltat az adott fa zavartalan működtetéséhez.

Minden egyes fa 100 méteres körzeten belül biztosít ingyenes wifi hozzáférést.

Emellett törzsükben nyolc csatlakozó aljzatot alakítottak ki a lemerült mobiltelefonok töltésére, a beépített szelfi-kamerákkal pedig bárki megörökítheti magát a látványos környezetben: a fák a népszerű Zabeel parkban, illetve néhány napja a Burj Al Arab hiperluxus-szálloda közelében állnak.

A felhasználók ezen kívül érintőképernyőkön keresztül tájékozódhatnak a helyi időjárásról és szolgáltatásokról, a napi hírekről, de tömegközlekedési és egyéb turisztikai információkkal is szolgálnak a bölcs pálmafák, amelyeket közérdekű bejelentések, kormányzati tájékoztatások megjelenítésére is felhasználnak.

Az intelligens pálmafák folyamatos megfigyelés alatt állnak, infravörös panoráma-kamera és pánikgomb vigyáz a technológia és a felhasználók épségére.

Nem mellesleg különösen népszerűvé teszi a szerkezeteket, hogy a pálmafák egy fontos, hagyományos funkciót is betöltenek: árnyékot adnak.

A közeljövőben további 103 okos pálmafát telepítenek Dubajban.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?