A baloldalnak be kell fizetnie az ÁSZ-bírságot, a NAV meggyanúsíthatta Karácsony táskás emberét

POLITIK
Létrehozva: 2015.05.13.

Megvette a magyar állam Pilátust

Ismét együtt van Debrecenben Munkácsy híres Krisztus trilógiája. Az MNB Értéktár programja segíthette a Krisztus Pilátus elõtt címû festmény megvásárlását.

Szerző Ripost

Nyílt titok, hogy az MNB-nél lévő 30 milliárd forinttal kistafírozott Értéktár program többek között a Munkácsy remekművek visszavásárlására jött létre, s a magyar állam folyamatosan hangoztatja a három Munkácsy kép egybeterelésének és egyben tartásának szándékát.

Munkácsy sem látta

A három képet először 1995-ben láthatta együtt a nagyközönség Debrecenben, erre addig senkinek, még magának az alkotónak sem volt lehetősége. Az ilyen mesterművekre szokták mondani: értéke felbecsülhetetlen, de a műtárgy piacon mégis csak pénzért – milliókért, sőt néha milliárdokért – cserélnek gazdát. A Munkácsy trilógia esetében is röpködnek a milliárdok, miközben a háttérben zajlik az alkudozás.

Röpködnek a milliárdok

 

Négy évvel ezelőtt felröppent a három képre egy kilencmilliárd forintos ár, amit feltehetően az eladók szivárogtattak ki, hogy feljebb srófolják a korábbi aukciók nagyságrenddel alacsonyabb árát.

Baán László, aki a magyar állam nevében tárgyal a Munkácsy képek megvásárlásáról, egy korábbi nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Krisztus Pilátus előtt című képet 1988-ban a Sotheby's aukciósház 60 ezer dollárért ütötte le. Ennek fényében különösnek tűnik, hogy az utolsó tulajdonos, a kanadai Art Gallery of Hamilton – ők ajándékozás útján kapták meg - csillagászatinak tűnő kétmilliárd forintos eladási árat sejtetett korábban. Hogy most mennyiért csapott egymás tenyerébe eladó és vevő, egyelőre nem derült ki.

Pákh is azt akarja

 

A Golgota, amely az ismert magyar származású amerikai Munkácsy gyűjtő, Pákh Imre tulajdonában van, szintén milliárdos összegért kerülhet vissza magyar tulajdonba. A mintegy ötven Munkácsy képet birtokló Pákh 2003-ban egymillió dollárért jutott hozzá a képhez, de néhány éve egymilliárd forintért lett volna hajlandó eladni a magyar államnak, így nem jött össze az üzlet.

Most, a Krisztus Pilátus előtt című mű hazaérkezése kapcsán nyilatkozó Pákh ismét hangot adott annak a korábbi véleményének, hogy a három festménynek együtt kell lennie, de hogy a megállapodáshoz közeli ártárgyalások Pákh Imre és a magyar állam képviselője között hol tartanak, arról a milliárdos nem nyilatkozott. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin üzent Németországnak, miután kiderült, hogy támadást terveztek Oroszország ellen

origo.hu

Ettől félt mindenki: itt van az oroszok válasza

borsonline.hu

Kiszivárogtak a felvételek: UFO-kat kapott le a NASA műholdja

mandiner.hu

Toronymagasan győzött Donald Trump a Michiganben és Missouriban tartott elnökjelölő gyűléseken

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd hétvégén? 13 bevált recept szombat-vasárnapra

vg.hu

Brutális ralit várnak a pesti tőzsdén: 70 százalékos hozamot szállíthat egy részvény – ez lehet az év befektetése?

travelo.hu

Rá sem fogunk ismerni: 50 új felhőkarcoló épül ebben az európai városban

ripost.hu

Jó híreket közölt a kormány a béremelésekkel kapcsolatban

ripost.hu

Megszólalt Papp Máté Bence: ilyen ember valójában Tóth Gabi szerelme

ripost.hu

Sövényből növesztenél kerítést? Ez a 3 növény hozzá a legjobb

vg.hu

Hírlevelünk megkönnyíti a befektetői döntéshozatalt, gyorsjelentést nyújt az amerikai, európai és kínai piacokról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-