7 éve

Lottóláz, avagy: ki vitte el a nagy lét?

Több mint öt milliárd forinttal gazdagodott egy (vagy több?) szerencsés nyertes a legutóbbi lottósorsoláson. A hazai lottózás történetében hagyomány, hogy a nyertesek titokban maradnak, egy-két kivételtõl eltekintve. Az szintén hagyomány, hogy akik lecsúsztak a nagy kasszáról legalább a dolce vita hõsét és sorsának további alakulását akarják megtudni.

 

 

A szombati sorsoláson sok millió játékos álmai váltak semmivé, amikor nem az ő kombinációjukat hirdették ki, hanem a 19, 55, 56, 83, 90-et.

Az 5, 049 milliárdos álom elillanása után váratlanul sok fanyalgó is előkerül: „én bele is őrültem volna, ha nyerek”, vagy „ennyi pénzzel egy nyugodt percem nem lenne” - olvashatók százszámra a postok a FB-on.

 

A szervező diszkréten hallgat

Percekkel az eredmény világgá kürtölése után elindult viszont a hasonló helyzetekben már megszokott játék: ki az újdonsült milliárdos?

A játékszervező diszkréciója tág teret enged a találgatásoknak, hiszen nem hogy a nyertes nevét, de semmi mást sem árultak el azon kívül, hogy mindössze egyetlen nyertes szelvényt találtak.

 

Titkolózó nyertesek

Magyarországon a lottónyertesek illegalitásba vonulásának nagy hagyománya van. Mindössze néhány szerencsést ismerhetünk biztosan, akik megcsapolták Fortuna bőségszaruját.

 

Egyikük – a szerencsés pillanatig hajléktalanként nyomorgó Andraschek László és feleségének - mesés történetét a hatszáz milliós nyereményről, még a Guardian is megírta.

 

Valós és fiktív nyertesek

A minden idők legnagyobb – 5, 093 milliárdos – telitalálatának gazdája felemás megoldást választott, legalábbis, ha elhihetjük, hogy valóban ő a szerzője az álnéven megjelentetett „Lottón nyertem – egy lottómilliárdos igaz története” című könyvnek. Sokan latolgatták akkoriban, hogy valóban a nyertes sztoriját tartalmazza-e a kiadvány? A Szerencsejáték Zrt. illetékese természetesen nem foglalt állást a vitában, de annyit megjegyzett: vannak a könyvben olyan elemek, amit csak a nyertes ismerhetett, vagy olyan valaki, aki beszélt vele.

Volt más is, aki azzal hízlalta egóját, hogy – szintén inkognitóban -, a lottómilliárdos szerepében tetszelgett. A neten ma is elérhető, bár torzóban maradt a kérészéletű Lottónyertes blog szerzőjének állításai a nagy nyereményéről valószínűleg a képzelet szüleményei.

 

Osztozkodás titokban, vagy nyilvánosan

A titkokra éhes közönség még két dologra kíváncsi ilyenkor: vajon a nyertes szelvénynek egyetlen tulajdonosa van, vagy mondjuk a kalocsai női fegyház énekkarának 128 tagja osztozik a lén?

Nagy nyeremény kollektív kasszírozására is volt már kis hazánkban példa, amikor a  2,2 milliárd forintos, toplistás telitalálaton hét budaörsi rendőr osztozkodott, a legteljesebb nyilvánosság előtt.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Súlyosan megsérült az aranylabdás focista, kihagyja az Eb-t

origo.hu

Putyin bizalmasa elképesztő bejelentést tett

metropol.hu

Szívszorító: halála előtt a kollégáján akart segíteni az elmerült kutyakiképző

vg.hu

Hatalmas lyukkal az oldalán repült 14 órát az Emirates egyik gépe

ripost.hu

Fotó a temetőből, így néz ki az olimpiai bajnok sírja

mandiner.hu

Videón, ahogy „Zelenszkij” leteszi a fegyvert Kadirov előtt (videó)

origo.hu

Ennyit keres Jakab Péter, de ennek ellenére „utál bejárni” a munkahelyére, mert az „tele van szar emberrel” - videó

life.hu

Így egyél okosan a menstruáció előtti panaszok enyhítése érdekében

ripost.hu

Se bugyi, se más, teljesen meztelenre vetkőzött teraszán az almamellű álomnő

ripost.hu

Ezt tette Hódi Pamela és Nati Berki Krisztián születésnapján

ripost.hu

Szerencse és boldogság vár erre a 3 csillagjegyre júliusban