8 éve

Kamatok: legjobb az állampapír

Április második felében ismét kamatot vágott a jegybank. A kereskedelmi bankok sem haboztak csökkenteni. Az államkincstár rövid- és hosszútávú papírjai verik a bankbetéteket, sõt, már a deviza alapú konstrukciók is többet hozhatnak.

 

További kamatcsökkentésre számítanak az elemzők az MNB április második felében meglépett utolsó kamatvágása óta. Ha igazuk lesz, az a forint gyengülését is magával hozhatja. A kereskedelmi bankok viharos gyorsasággal alkalmazkodtak: ők is kamatot csökkentettek. Természetesen a betétesek rovására. A hitelkamatok módosításában nem ennyire fürgék.

 

A hosszabb távon és adóoptimalizálásban gondolkodó megtakarítók is szomorkodhatnak 

 

állapítja meg az enpenzem.hu szerzője. Rámutat, hogy mind a rövid-, mind a hosszabb távú forint betétek kamatait csökkentették a bankok, így azoknak is újra kell gondolniuk a befektetési stratégiájukat, akik tartós befektetési számlán tartják a pénzüket, az adókedvezmény reményében.

A kamatszintek vizsgálatakor kiderült, hogy előállt az a szokatlan helyzet, miszerint a devizabetétek hozamai túltesznek a forintalapú konstrukciók legtöbbjén. Kivételt néhány akciós ajánlat jelent. Ezzel azonban csak csínján: ugyanis a bankadó miatt drágábbá váló utalási díj könnyen elviheti azt a nyereséget, amit egy ilyen ajánlat ígér. Ráadásul az akció után ez az előny is megszűnik és utalhatjuk újra tovább a pénzünket – újabb utalási díjért.

A lakáshiteleket törvényi szigor védi

A hitelkamatok korrigálásakor megfontoltabban lépnek a bankárok. A fentebb idézett írás szerzője talált olyan hitelterméket, amelynek kamata emelkedett, az MNB kamatvágása ellenére. Kivételt csak a lakáshitelek jelentenek, s ez a közelmúltban történt törvényi szigorításnak köszönhető.

 

Az állampapír mindent visz

Ebben a kamatkörnyezetben a pénztulajdonosok egyre nagyobb arányban választják a betétek helyett az állampapírokat. Az egyéves kincstárjegyek hozama 2,75-3 százalék közötti, míg az éven túli ajánlatok 4-4,7 százalék között mozognak. Az államkincstár honlapján bőséges választékot találhatnak, akik szánnak egy kis időt arra, hogy pénzüknek a legjobb helyet válasszák.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Dortmund hatalmas bukása eltörpül a focihétvége legelképesztőbb fordulatához képest - videók

origo.hu

Súlyos döntést kell meghoznia Opitz Barbi édesapjának

metropol.hu

Le sem tagadhatná, annyira hasonlít Krausz Gáborra a kislánya

magyarnemzet.hu

Véres főpróbát tart a bosszúszomjas Antifa a német városokban

life.hu

Hámozva veszi a banánt egy férfi, hogy pénzt spóroljon

magyarnemzet.hu

Itt a legújabb közösségi média-áldozat: csak harmincnégy éves volt

origo.hu

Botrányt okozott Selena Gomez Beyoncé párizsi koncertjén - videó

travelo.hu

Videó: Csapdákat állítottak a búvárok a Hévízi-tó mélyén

ripost.hu

Ne dobd ki a használt teafiltert, nyáron életmentő lehet

ripost.hu

Heti horoszkóp: a Nyilas és a Szűz kemény leckét kap, a Bak mindent boríthat

ripost.hu

Az anya sikolya törte meg a kórházi folyosó csendjét: fia a szeme láttára halt meg

ripost.hu

Lebuktatták a rajongók Nótár Mary-éket

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-