7 éve

Kamatok: legjobb az állampapír

Április második felében ismét kamatot vágott a jegybank. A kereskedelmi bankok sem haboztak csökkenteni. Az államkincstár rövid- és hosszútávú papírjai verik a bankbetéteket, sõt, már a deviza alapú konstrukciók is többet hozhatnak.

 

További kamatcsökkentésre számítanak az elemzők az MNB április második felében meglépett utolsó kamatvágása óta. Ha igazuk lesz, az a forint gyengülését is magával hozhatja. A kereskedelmi bankok viharos gyorsasággal alkalmazkodtak: ők is kamatot csökkentettek. Természetesen a betétesek rovására. A hitelkamatok módosításában nem ennyire fürgék.

 

A hosszabb távon és adóoptimalizálásban gondolkodó megtakarítók is szomorkodhatnak 

 

állapítja meg az enpenzem.hu szerzője. Rámutat, hogy mind a rövid-, mind a hosszabb távú forint betétek kamatait csökkentették a bankok, így azoknak is újra kell gondolniuk a befektetési stratégiájukat, akik tartós befektetési számlán tartják a pénzüket, az adókedvezmény reményében.

A kamatszintek vizsgálatakor kiderült, hogy előállt az a szokatlan helyzet, miszerint a devizabetétek hozamai túltesznek a forintalapú konstrukciók legtöbbjén. Kivételt néhány akciós ajánlat jelent. Ezzel azonban csak csínján: ugyanis a bankadó miatt drágábbá váló utalási díj könnyen elviheti azt a nyereséget, amit egy ilyen ajánlat ígér. Ráadásul az akció után ez az előny is megszűnik és utalhatjuk újra tovább a pénzünket – újabb utalási díjért.

A lakáshiteleket törvényi szigor védi

A hitelkamatok korrigálásakor megfontoltabban lépnek a bankárok. A fentebb idézett írás szerzője talált olyan hitelterméket, amelynek kamata emelkedett, az MNB kamatvágása ellenére. Kivételt csak a lakáshitelek jelentenek, s ez a közelmúltban történt törvényi szigorításnak köszönhető.

 

Az állampapír mindent visz

Ebben a kamatkörnyezetben a pénztulajdonosok egyre nagyobb arányban választják a betétek helyett az állampapírokat. Az egyéves kincstárjegyek hozama 2,75-3 százalék közötti, míg az éven túli ajánlatok 4-4,7 százalék között mozognak. Az államkincstár honlapján bőséges választékot találhatnak, akik szánnak egy kis időt arra, hogy pénzüknek a legjobb helyet válasszák.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Manfred Weber a magyar emberek kárára akarja elosztani a földgázt Európában

origo.hu

Ez az a film, amelynek a forgatásán Bruce Willis súlyos fejsérülést szenvedett és ami miatt gyógyíthatatlan beteg

borsonline.hu

Miló Viki újra szerelmes, nem akárki rabolta el a szívét

mandiner.hu

A Momentum Fekete-Győr leváltásáról: Tanulási fázisban vagyunk

ripost.hu

Se bugyi, se más, teljesen meztelenre vetkőzött teraszán az almamellű álomnő

vg.hu

Összeomlik az olaj ára a Citi szerint, de előbb a gazdaságok

origo.hu

Szabó Zsófi kézen állva próbált terpeszteni, de nem sikerült valami jól - videó

astronet.hu

A Mars a Bika jegyébe lép, és segít megvalósítani az álmainkat

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

ripost.hu

Sejtelmes bejegyzést tett közzé Szabó Ádám exe

mindmegette.hu

Ha ilyet vettél meg ne edd! Szívritmuszavart okozhat ez a chips