7 éve

Átvágnak a betétdíjas üvegekkel!

Ki csinál végre rendet az üvegvisszaváltás szemétdombján? Ki kényszeríti a gonosz boltosokat, hogy visszavegyék azt az üveget, aminek az árát korábban kifizettették velünk? Aki lép, megnyerheti a következõ választásokat!

Ügyeskednek, sőt szemétkednek a kereskedők, ha vissza akarjuk vinni az üveget. Pedig nincs joguk hozzá. Csak, hogy senki nem ellenőrzi őket, azt csinálnak amit akarnak.

Ennek a pénzszerzési praktikának több évtizedes hagyománya van. Igaz, hogy a sörösüvegért (vissza)kapható összeg messze nem követte az inflációt - a hetvenes években két forintot ért, ma huszonötöt -, de a lényeg nem ez, hanem, hogy a szűkös napokon hozzájuthassunk a korábban palackokba fektetett pénzünkhöz.

 

Hagyományos törvényszegés

Szintén történelmi hagyománya van az üvegvisszaváltás anomáliái ellen felszólaló vevő-panaszoknak. Sajnos 2015-ben is megállapíthatjuk: a boltosok többsége a betétdíjakkal kapcsolatban minden érvényes előírást megszeg.

Áruházi kiskapu

Az üzlet nem kötheti ki, hogy csak a nála vásárolt terméket váltja vissza, és azt sem, hogy az üvegen legyen címke. Miként a fogyasztót sem kötelezheti arra, hogy a visszajáró betétdíjat vásárolja le. Ennek megkerülésére az áruházak remek módszert találtak ki. A vevő az üvegvisszaváltáskor egy bónt kap, amelynek összegét a pénztárnál beszámítják. Valóban nem mindenhol kötelező levásárolni az üvegpénzt, de akkor az ügyfélszolgálatnál kell újra sort állni, hogy megkaphassuk a jussunkat. Arra is van példa, hogy a vásárláskor még 40 forintba kerülő üvegért a visszaváltáskor már csak 10 forintot adnak.

 

A konkurencia boldog

Az üvegvisszaváltó automaták megjelenésével azt a szabályellenes szűrőt is gépesítették, hogy csak az ott vásárolt üvegekért fizetnek. Amíg korábban a boltos csak arra szorítkozott, hogy „Balatoni világost nem árulunk”, az automatákat megtanították az üvegen lévő vonalkód leolvasására, így már valóban csak a Tescóból származó üvegért számíthatunk az ellenértékre, ha ott próbálkozunk a visszaváltással.

Az egyik vonalkód jó, a másik nem

A boltosok egy dologgal nem számolnak: ha a vevő nyakán marad egy rekesznyi üveg, akkor hajlandó tovább állni és a bevásárlást is a konkurenciánál ejti meg.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háború: erre a tüntetésre senki sem számított Lengyelországban

borsonline.hu

Lebukott a válogatott focista, nemi erőszak miatt tartóztatták le

borsonline.hu

Miló Viki újra szerelmes, nem akárki rabolta el a szívét

mandiner.hu

Jelentősen drágul a nyaralás, de könnyebb lesz bejutni Horvátországba

metropol.hu

A Bika jegy szülötte legyen ma is magabiztos, minden célját elérheti

vg.hu

Hatalmas lyukkal az oldalán repült 14 órát az Emirates egyik gépe

origo.hu

Szabó Zsófi kézen állva próbált terpeszteni, de nem sikerült valami jól - videó

travelo.hu

Kínos baleset: Ráömlött a kóla a Bosch-kiállítás egyik festményére

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

ripost.hu

Komoly tervek: erre készül a pasijával Gáspár Virág

mindmegette.hu

Ha ilyet vettél meg ne edd! Szívritmuszavart okozhat ez a chips