8 éve

Átvágnak a betétdíjas üvegekkel!

Ki csinál végre rendet az üvegvisszaváltás szemétdombján? Ki kényszeríti a gonosz boltosokat, hogy visszavegyék azt az üveget, aminek az árát korábban kifizettették velünk? Aki lép, megnyerheti a következõ választásokat!

Ügyeskednek, sőt szemétkednek a kereskedők, ha vissza akarjuk vinni az üveget. Pedig nincs joguk hozzá. Csak, hogy senki nem ellenőrzi őket, azt csinálnak amit akarnak.

Ennek a pénzszerzési praktikának több évtizedes hagyománya van. Igaz, hogy a sörösüvegért (vissza)kapható összeg messze nem követte az inflációt - a hetvenes években két forintot ért, ma huszonötöt -, de a lényeg nem ez, hanem, hogy a szűkös napokon hozzájuthassunk a korábban palackokba fektetett pénzünkhöz.

 

Hagyományos törvényszegés

Szintén történelmi hagyománya van az üvegvisszaváltás anomáliái ellen felszólaló vevő-panaszoknak. Sajnos 2015-ben is megállapíthatjuk: a boltosok többsége a betétdíjakkal kapcsolatban minden érvényes előírást megszeg.

Áruházi kiskapu

Az üzlet nem kötheti ki, hogy csak a nála vásárolt terméket váltja vissza, és azt sem, hogy az üvegen legyen címke. Miként a fogyasztót sem kötelezheti arra, hogy a visszajáró betétdíjat vásárolja le. Ennek megkerülésére az áruházak remek módszert találtak ki. A vevő az üvegvisszaváltáskor egy bónt kap, amelynek összegét a pénztárnál beszámítják. Valóban nem mindenhol kötelező levásárolni az üvegpénzt, de akkor az ügyfélszolgálatnál kell újra sort állni, hogy megkaphassuk a jussunkat. Arra is van példa, hogy a vásárláskor még 40 forintba kerülő üvegért a visszaváltáskor már csak 10 forintot adnak.

 

A konkurencia boldog

Az üvegvisszaváltó automaták megjelenésével azt a szabályellenes szűrőt is gépesítették, hogy csak az ott vásárolt üvegekért fizetnek. Amíg korábban a boltos csak arra szorítkozott, hogy „Balatoni világost nem árulunk”, az automatákat megtanították az üvegen lévő vonalkód leolvasására, így már valóban csak a Tescóból származó üvegért számíthatunk az ellenértékre, ha ott próbálkozunk a visszaváltással.

Az egyik vonalkód jó, a másik nem

A boltosok egy dologgal nem számolnak: ha a vevő nyakán marad egy rekesznyi üveg, akkor hajlandó tovább állni és a bevásárlást is a konkurenciánál ejti meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy szál melltartóban mutatta meg magát a műtét után az Ázsia Expressz győztese - fotók

origo.hu

Ez a bejelentés megváltoztatja a háború menetét

borsonline.hu

Kitűnően teljesít a bentlakásos iskolában a halva született Dorci

vg.hu

Brit katonák ukrán földön? A védelmi miniszter jó ötletnek tartja, Sunak azonnal nemet mondott

hirtv.hu

Háború Ukrajnában: Moszkva országos nukleáris háborús gyakorlatot rendelt el

origo.hu

Újabb kínos dolog derült ki a drogszeánszon félholtan talált VV Anettről

astronet.hu

Októberi kínai horoszkóp 2023: a Kutya hónapjában visszaszáll ránk mindaz a jó, amit másokért teszünk

origo.hu

Családtámogatás az árakon és a munkatársakon keresztül (x)

she.life.hu

Nem várt problémákat okozhat a stressz(x)

life.hu

Tisztább, egészségesebb víz minden nap - Így válassz otthonra vízszűrőt (x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-