Létrehozva: 2022.09.14.

Ezt nézd át az autón, ha felkészülten akarsz nekivágni az ősznek

A nyári időjárás és utazások után most itt az ideje, hogy felkészítsük az őszi esősebb, változékonyabb időjárásra a kocsikat. Ezt érdemes ellenőrizni!

A nappalok rövidülnek, egyre hidegebbek lesznek az éjszakák, ködösek a hajnalok és a várhatóan több csapadék a meleg évszaktól eltérő kihívások elé állítja az autókat és a sofőröket. Milyen karbantartásokat és ellenőrzéseket érdemes elvégezni ilyenkor az autón? Íme a lista!

 

Akár otthon is elvégezhetőek a feladatok

Az őszi, szezonális autóellenőrzés egy része otthon is elvégezhető, ha rendelkezünk minimális műszaki tudással. Akinek viszont nincs ehhez kedve vagy ideje, az a kocsival guruljon be egy szervizbe és ott végeztesse el a szükséges ellenőrzéseket - tanácsolja a rendőrség Országos Balesetmegelőzési Bizottsága.

 

Első lépés: elektromosság

Érdemes az autó elektromos rendszerével kezdeni, mivel a hidegben nagyon sokszor adják meg magukat a meleg időben jól működő, de öregedő vagy alultöltött akkumulátorok. Az ellenőrzés részeként meg kell mérni az akkumulátor feszültségét álló és járó motornál. Aki maga ellenőriz, az ehhez multimétert használjon. Ekkor a töltés mérése alapján a generátor állapotáról is képet kaphatunk. Felkapcsolva néhány komoly fogyasztót (világítás, hátsó ablakfűtés) és közben mérve a töltőfeszültséget, ha az lényegében nem változik a terhelt állapotban, akkor jól üzemel a generátor is. Ha a töltés leesik, akkor érdemes szakszervizben ellenőriztetni a generátor állapotát.

Riga,,Latvia,,November,2,,2021:,Peak,Hour,,Automobile,Brake,Lights
Fotó: Shutterstock

Második lépés: láthatóság

Ellenőrizzük, hogy működik-e az összes világítás az indextől a fényszóróig. A rossz izzókat cserélni kell, a kontakthibákat javítani. A fényszórók beállítását csak szervizben tudják elvégezni, ezen ne spóroljunk, mivel egy rosszul beállított fényszóróval nemcsak a sofőr nem lát jól, de vakíthatja is a szembejövőket, ami szintén baleset forrása lehet.

 

Harmadik lépés: folyadékok

Ellenőrizzük a folyadékszinteket! A motorolajét, a fékolajét, ha van, a szervóolajét, a hűtővízét és az ablakmosó folyadékét. Ez utóbbit nem árt lassan a bogároldósról jégoldósra cserélni.

 

Negyedik lépés: egyéb ellenőrizendő részek

Nem kihagyható az ékszíjak vizsgálata sem. A motorháztetőt lecsukva pedig ellenőrizni kell az ablaktörlők állapotát. Ezután jöhet a gumik ellenőrzése: keressünk szálszakadásra utaló dudort, mérjük meg a mintázat mélységét és ellenőrizzük a guminyomást. Az autót megemelve átnézhető a futóművek állapota is. A kerekeket keresztben és hosszában megrángatva kapható kép a gömbfejek állapotáról, a lengéscsillapítóknál pedig az olajfolyást, a porvédő szakadását kell megnézni. A kerekeket leszerelve átvizsgálható a féktárcsák és fékbetétek állapota. Az autó alá nézve olajfolyási nyomokat és fizikai sérüléseket érdemes keresni, valamint szemrevételezni a kipufogót. A rozsdásodást illetően is jó körülnézni az alvázon. Ha bármi rendellenességet tapasztalunk, forduljunk a szervizhez.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

mandiner.hu

Baloldali gyermekvédelem: néhány héttel Varga Judit megrázó nyilatkozata után Magyar Péter már „reagálni képes rendőri egységeket” követel

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TESZT

Melyik házba nyitnál be? Elárulja lelked rejtett titkait

TESZT

A legtöbben elhasalnak rajta: zseni vagy, ha megfejted - Fotó

TESZT

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

TESZT

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

TESZT

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

TESZT

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

TESZT

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

TESZT

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog