
Pár száztól a több ezer forintig lehet hűsítő finomságokat kapni nyaranta. Ha igazán jót akarsz nyalni, ilyet érdemes venni!
Évezredekkel ezelőtt a kínaiak a mézzel édesített gyümölcsleveket hűtötték hóval - ez volt a fagyi őse. Ma pedig már vegán, paleo vagy kutyáknak készült fagylaltot is lehet kapni. De vajon mitől jó egy fagyi, mi alapján válasszunk?
Fagylalttöri
A kínaiak után szabadon Nagy Sándor tisztjei is ettek szűz havat, gyümölcslével és borral keverve, szigorúan csak csata előtt - olvasható a Nébih termékteszt oldalán, a Szupermentán. Kávéházban a világon elsőként Párizsban árultak fagylaltot, méghozzá a Procope-ban. Ez a fagyasztott limonádé volt az első citromfagyi. Maga a fagylalt szó egyébként 1775-ből származik, előtte hideg nyalat, fagyalt és fagyos néven emlegették az emberek, a cukrászokat pedig tsemege tsinálónak hívták. Itthon a fagylalda Pest-Budán a reformkorban vált népszerűvé.
Mi a különbség a fagylalt és a jégkrém között?
A fagyi nem jégkrém, és a jégrém sem fagylalt. Az első, és nagyon markáns különbség köztük az, hogy a fagylalt a fogyasztás helyszínén készül (ott csináják, ahol megeszed), és csak a cukrászati technológiával, speciális fagyasztással előállított terméket lehet így hívni. Ezzel szemben a jégkrém előrecsomagolt, amit homogénezéssel készítenek és fagyasztott állapotban (legalább -18°C-on) tárolnak, árusítanak.

Miből készül egy jó minőségű fagylalt?
Alapvetően két fajta fagylalt létezik: tej és víz alapú. A tej alapú tejből vagy tejporból, cukorból, tojásból, különféle ízesítőkből (csokoládé, vanília, gyümölcsök vagy mesterséges ízesítőanyagok) és természetes vagy mesterséges adalékanyagokból készül. A víz alapú fagylalt (olcsóbb, nagyobb adagokat adnak belőle) pedig nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték, a gyümölcs helyett pedig gyümölcsaroma kerül bele. A jó minőségű fagyi tehát tej alapú és természetes adalék anyagoból készül.
Mire figyeljünk a vásárlásnál?
Az ideális fagylaltárusító helyen
- a fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt;
- a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény;
- az adagolópult és környezete tiszta, rendezett;
- a fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik;
- a fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta;
- a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé;
- a tároló és kiszolgáló eszközök tiszták;
- folyóvizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak;
- a leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacson, törlőruhán víztelenítik.
Ezeken kívül ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Az a jó fagyihűtő, ahol a hőmérséklet nem emelkedik -8 °C fölé.






