Létrehozva: 2022.02.12.
Módosítva: 2022.02.12.

Hátborzongató: elhagyatott acélgyár ad otthont a téli olimpia egyik fő helyszínének

A téli sportok szerelmesei leginkább a hófödte hegyekhez és erdőkhöz vannak hozzászokva, a pekingi téli olimpián azonban egy betontorzók közé épített síugrósánccal kell beérniük.

Szerző Gaál József

Egy elhagyatott acélgyár ad otthont a síakrobatika férfi és női "Big Air" versenyszámainak a pekingi téli olimpián. A szokatlan helyszínt többen is "hátborzongatónak" és "disztópikusnak" nevezték a nagy közösségi oldalakon, pedig a szervezők nem véletlenül egy évek óta használton kívüli iparterületre húzták fel a versenyhez szükséges sísáncot - írja a Daily Mail online kiadása. 

A Big Air Shougang nevű síakrobatika-pálya Peking nyugati részén. (Twitter)

A téli olimpia élőkészítési szakaszában a kínai kormány ígéretet tett arra, hogy a 2022. február 4. és február 20. között megrendezett játékok lesznek "minden  idők legzöldebbike".  Ennek megfelelően a szervezők arra törekedtek, hogy a már meglévő infrastruktúrát hasznosítsák újra és minél kevesebb új sportkomplexumot építsenek. És ha mégis új stadionokat és sportpályákat kellene felhúzni, akkor azokat mindenképp egy barnamezős beruházás keretében valósítsák meg. Így történt, hogy síakrobatika versenyszámaihoz használt síugró sáncot a Peking nyugati részén található, évek óta üzemen kívül lévő Shougang acélgyár területén építették fel.

Bár a közösségi média önjelölt megmondóemberi szerint a hűtőtornyok és betontorzók közé emelt sípálya nem méltó az olimpiához, a versenyzők egészen másként vélekedtek a 64 méter magas mesterséges sáncról: szerintük az sokkal jobb versenykörülményeket biztosít, mint az ugyanerre használt természetes képződmények. A női "Big Air" szám győztese, a San Francisco-i születésű, kínai színekben szereplő Eileen Gu (Ku Aj-ling Eileen) például így áradozott róla: 

Ez a helyszín fantasztikus. Nézzenek körül, sehol máshol nincs hó, mégis valahogy úgy érzed magad, mintha egy gleccseren lennél valahol. Esztétikailag, tudományosan és technikailag is profi hogy ezt ilyen módon meg tudták csinálni.

 

A férfi mezőny egyik éremesélyes versenyzője, az amerikai Mac Forehand pedig úgy fogalmazott, hogy "ez az egyik legjobb Big-Air pálya, amin valaha csúszott", és reméli: a jövőben is ilyen sáncokon versenyezhet majd. 

 

A korábbi acélgyár területére épült lesiklópálya főépítésze,  Zhang Li az ausztrál közmédiának azt mondta, hogy az eredeti tervek szerint a sáncot átvezették volna az egyik közeli hűtőtornyon, de erről végül letettek, mert az ipari kémény szerkezete túl törékenynek bizonyult, és feltehetően összeomlott volna, ha lyukat ütnek rajta. 

Az olimpiai helyszínt egyébként nem fogják elbontani az ötkarikás játékok után, az ugyanis a kínai síelők nemzeti edzőközpontjaként, valamint közösségi központként fog üzemelni a jövőben.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

hirtv.hu

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Nagy tavaszi horoszkóp 2024: szerelem, pénz, szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-