SZTÁRDZSÚSZ

Szerző K. C.

Létrehozva: 2024.10.02. 09:42
Módosítva: 2024.10.02. 10:41

„Az Erő mindig veled lesz” - Elhunyt a Csillagok háborúja és az Indiana Jones-filmek ikonikus alakja

86 éves korában elhunyt Robert Watts hollywoodi producer.

Október másodikán nagy veszteség érte a filmek szerelmeseit. Nyolcvanhat éves korában elhunyt Robert Watts brit filmrendező, hollywoodi producer és színész. Külföldi sajtóértesülések szerint kelet-sussexi otthonában hajtotta örök álomra a fejét. Képviselője, Julian Owen az Alliance Agentsnél megerősítette a lesújtó hírt a The Hollywood Reporternek.

gyertya, gyász, halálhír, tragédia
Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Az 1938. május 23-án Londonban született Robert Watts két év nemzetbiztonsági szolgálat után, 1960-ban az A francia szerető című vígjáték showrunnereként került be a filmiparba. Majd a Shepperton Studiosban működő reklámfilmes cégnél kemény munkával küzdötte fel magát a ranglétrán. Az 1960-as években a játékfilmek felé fordult. Produkciós és helyszínelő menedzserként dolgozott többek között a Darling, a 2001: Űrodüsszeia és az 1967-es James Bond film, a Csak egyszer élsz című filmeken is.

A Star Wars világába akkor került be, amikor Gary Kurtz producer megkereste egy felkéréssel. A rendkívül nagy kihívást jelentő első Csillagok háborúja filmnél Watts gyártásvezetőként dolgozott John Barry mellett, és Marokkóba és Tunéziába utaztak helyszíneket keresni. A film természetesen elsöprő sikert aratott és ezután hosszú éveken át dolgozott együtt George Lucasszal és a Lucasfilmmel. Már társproducerként tevékenykedett A Birodalom visszavág (1980), és A Jedi visszatér (1983) című részeken. Sőt féltestvérének, Jeremy Bullochnak ajánlotta Boba Fett karakterét.  További Lucas oldalán az Elveszett frigyláda fosztogatói társproducere, illetve az Indiana Jones és a végzet temploma és az Indiana Jones és az utolsó keresztes hadjárat producere is volt. 

Watts Steven Spielberggel is együtt dolgozott a Spielberg-produkcióban, a Roger nyúl a pácban (1988) és az Egérmese 2. – Egérkék a Vadnyugaton (1991) című animációs mesékben.

Watts legutóbbi munkája a TheWorldIsMyCountry című 2021-es film volt, amelynek ő volt a vezető producere. A produkció Garry Davis Broadway-színészről szól, aki elindított egy mozgalmat, ami az ENSZ Emberi Jogi Nyilatkozatához vezetett.

Gyermekeit: Barneyt, Simont és Liddyt, valamint korábbi feleségét, Juliát hagyta hátra.

Kollégái megható szavakkal búcsúztak Robert Wattstól 

Roger Christian díszlettervező, aki Oscar-díjat nyert a Csillagok háborúja filmekben végzett munkájáért, a következőket írta Wattsról: „Egyike volt annak az 5 embernek, aki tényleg kiállt George és a mi kis művészeti részlegünk mellett, hogy a Csillagok háborúja elkészüljön”.

„Egy évtizeden át vele voltunk. A világ minden tájára elvettük, hogy kapcsolatba kerüljön a rajongókkal és beszéljen a karrierjéről” – árulta el Julian Owen. 

„Szomorúak vagyunk. Elveszítettünk egy nagyszerű embert, Robert Wattsot. Az Alive, számos Csillagok háborúja és Indiana Jones-film producerét. Mindenki szerette, aki vele dolgozott, és én is sokat tanultam tőle. Hatalmas tudással rendelkezett. Csodálatos szelleme volt és jó humorérzéke. Hajózz tovább kedves barátom, hajózz tovább” – méltatta az Indiana Jones filmek producere, Frank Marshall az X-en.

James Bennin podcaster, amerikai független filmrendező és oktató a következőket fűzte hozzá: „Szívszorongató a hír, hogy Robert Watts elhunyt. A 2018-ban vele töltött délutánunk felejthetetlen történetekkel telt. Beszélt arról a szenvedélyről, ami az iparágban való sikerhez szükséges. A saját szenvedélye egészen a végéig ragyogott. Nagyon sokat köszönhetünk neki.”

David Whiteley, az ITV hírműsorvezetője és filmrendezője Hollywood óriásának nevezte, azt mondta: „Ez pokolian fáj. Búcsúzunk egy filmlegendától, egy csodálatos hollywoodi producertől, de mindenekelőtt egy jó baráttól. A történetei lenyűgözőek. Igazi mesélő! Kedvessége és támogatása határtalan volt az irányunkban. De mindenekelőtt barátok lettünk, az asszisztensével, a kedves Sue-val, szerettük az együtt töltött perceket, az ebédeket az otthona közelében. A Csillagok háborúját, az Indiana Jonest, és még sorolhatnám, mennyi örömet szerzett a világnak. Robert Hollywood igazi óriása volt, nagyszerű humorérzékkel, szellemességgel és intelligenciával, mindezt alázattal, és mindig el volt ragadtatva, amikor a rendezvényeken találkozott a rajongóival. Köszönöm, Robert. Mindenért. Az Erő mindig veled lesz.”

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek