Létrehozva: 2023.03.25.

Miért válnak a sztárok? - Íme a tudományos magyarázat

Mindenki tudja, hogy amikor felszáll a rózsaszín köd, a párkapcsolat is ellaposodik és veszélybe kerülhet. Kevésbé ismert, hogy ez a veszély a közös gyermek születését követően is fennáll.

Az amerikai Cornell Egyetemen folytatott kutatások egyike során a tudósok arra a kérdésre keresték a választ, vajon meghatározható-e, meddig tart a szerelem. Arról a kezdeti időszakról beszélünk, amikor minden beborít a rózsaszín köd és úgy érezzük, pillangók repkednek a gyomrunkban, amikor meglátjuk a kedvesünket. 

Meddig tart a szerelem?

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a szerelembe eséskor a testünkben zajló kémiai folyamatok során a dopamin, a feniletilamin és az oxitocin mennyisége igencsak megugrik, ám ez nem marad így örökké. Legfeljebb 18-30 hónapon át munkálnak a szervezetünkben, utána fokozatosan csökkennek. Ezt azzal magyarázták, hogy ennyi idő bőven elegendő ahhoz, hogy a pár utódot nemzzen. Miután a szerelem kialakulásáért felelős hormonok mértéke lecsökken, a lángoló érzelmek vagy szeretetté alakulnak át és ha a pár nem erősíti meg a kapcsolatát, elindulnak az elhidegülés útján. Egy gyermek születésekor ezek az hormonok ismét elkezdenek termelődni a szülők szervezetében, hogy kialakuljon a kötődés.

 

Ahogy a nagykönyvben meg van írva

A válások száma az utóbbi időben az egekbe szökött a sztárvilágban is. Néhány megdöbbentő szakítást abból az aspektusból vizsgáltunk meg, hogy mennyi idő telt el az utolsó gyermekük születése és a bejelentés között, hogy zátonyra futott a kapcsolatuk. Az eredmény egészen megdöbbentő. 5 ismert embert vettünk górcső alá, hogy megtudjuk, legkisebb gyermekük világra jötte után hány hónap múlva történt meg a szakítás.

Tápai Szabina és Kucsera Gábor harmadik gyermeke 2021 júniusában jött világra. Az édesanya már a várandóssága alatt elmondta, hogy második gyermekük,  Milla születése óta nem aludtak együtt a férjével, bár akkor azt hangoztatta, ez teljesen rendben van így. Idén februárban, 20 hónappal Bella születése után bevallották, hogy véget ért a házasságuk.

Tápai Szabina és Kucsera Gábor szakítás, válás
Tápai Szabina és Kucsera Gábor 20 hónappal kislányuk születése után jelentették be, hogy elválnak
Fotó: Bors

Kollányi Zsuzsi bejegyzése, melyben leírta, hogy férjével ezután barátokként nevelik 3 gyermeküket, megdöbbentette a rajongóit. Az ikrek 2020 októberében kaptak egy kistestvért Bogdán személyében. Voltak intő jelek, hogy az énekesnő magánéletében nincs minden rendben, ám ezt csak a legkisebb gyermeke születése után 28 hónappal hozta nyilvánosságra.  

Kollányi Zsuzsi, válás, ikrek, szakítás
A háromgyermekes Kollányi Zsuzsi Bogdán születését követően 28 hónappal szakított a férjével
Fotó: TV2

Sáfrány Emese 2018-ban ismerte meg Hornyák Ádámot. Szerelmük gyümölcseként 2021 júniusában Emese életet adott kisfiának, Nolennek. A jelen cikkünkben felsorolt sztárok közül az ő szülei azok, akik mindössze 10 hónappal később arról adtak hírt, hogy külön utakon folytatják.

szakítás, válás, gyerek
Sáfrány Emese és gyermekének apja 10 hónappal kisfiuk világra jötte után külön utakon folytatták
Fotó: Ripost

A párterápia valóban segít?

L.L. Junior és Körtvélyessi Kinga kislánya 2020 szeptember 17-én látta meg a napvilágot. Kevesebb mint egy esztendővel később arról beszéltek, hogy problémák merültek fel a házasságukban, ezért párterápiára járnak. Mint kiderült, sajnos a szakértő segítség sem volt elegendő, 2022 decemberében végleg szakítottak, 27 hónappal kislányuk születése után.

Kulcsár Edina 2020. áprilisában adott életet második gyermekének, Ninának. A kislány születése után ő és volt férje harmonikus kapcsolatban éltek. Egy évvel később jött a hír, hogy válságba került a házasságuk és azon dolgoznak, hogy megmentsék azt. Úgy tűnik, a párterápia az ő esetükben is meghosszabbította a házasságukat, azonban számára sem jelentett végleges megoldást. Újabb egy év elteltével bejelentették, a válás mellett döntöttek. Nina születése és a bejelentés között 22 hónap telt el.

Mit gondol erről a szakértő?

A Ripost megkereste dr. Makai Gábort és arra kértük, alkosson szakmai véleményt a témában.

Evolúciós szempontból a gyerek születése után a szülők testében termelődő hormonok egyfajta védelmi funkciót is betöltenek. Második rózsaszín ködnek is nevezhetjük, ami megerősíti a kapcsolatot, hogy a két fél egy egységet alkotva átvészelje a gyermekszületést követő nehezebb időszakot. Ilyenkor az emberek sokkal megengedőbbek és kevésbé jelenik meg olyan konfliktus, ami abba a szakítás, válás felé vinné a kapcsolatot

 - magyarázta a klinikai szakpszichológus.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

vg.hu

Otthon-felújítási program: jönnek a részletek, változnak a feltételek

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

mandiner.hu

Minden a könnyeivel küzdő Szoboszlai arcára van írva, teljesen összetört a lecserélése után (FOTÓ)

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

SZTÁRDZSÚSZ

„Anyukámmal sem használnék egy fürdőszobát” – A Kőgazdag Fiatalok sztárjával nehéz együtt élni

SZTÁRDZSÚSZ

Janicsák Veca meglepő titkot árult el: "elvesztette az intimitását"

SZTÁRDZSÚSZ

A gyerekek élete is felfordult, így küzd a rák ellen Katalin hercegné

SZTÁRDZSÚSZ

"Újjászületés" - Ezt művelték a levegőben Vajna Timi testével - Fotó

SZTÁRDZSÚSZ

Újabb RTL-es műsor titkos szereplőlistája szivárgott ki

SZTÁRDZSÚSZ

Forró naciban villantott Lil G, a rajongói kiakadtak