Létrehozva: 2023.03.03.

A robotizált Budapestet vetíti elénk a 129 című film, melynek Csősz Boglárka a producere – Videó

Bemutatták a 129 című magyar sci-fi filmet, melyet Noel Péter rendezett, a producer pedig Csősz Boglárka!

Kedd este, a film premier előtti vetítésén számos híresség, köztük több alkotó és filmben szereplő színész is tiszteletét tette a vörös szőnyegen. A Ripost megkérdezte Csősz Bogit, elégedett-e a tíz évig tartó filmes munka eredményével:

Csősz Boglárka
Csősz Boglárka az izgalmas film producere Fotó: Szabolcs László

Nagyon sokat dolgoztunk rajta, nem volt egyszerű feladatunk, mert egy élőszereplős filmre dolgoztuk rá az animációt, a vfx-et. [vizuális effekteket – a szerk.] Az amerikai filmekben zöld háttérrel szoktak dolgozni, nekünk azonban emiatt aprólékosan meg kellett vágnunk mindent, minden egyes hajszálat – árulta el lapunknak a csinos üzletasszony.

Csősz Boglárka és anyukája
Bogit az édesanyja kísérte el a film premier előtti bemutatójára Fotó: Szabolcs László

A film kissé ijesztő jövőképet fest: az egyik történetszál 2063-ban, Budapest utcáin játszódik, ahol teljesen átvette az uralmat a robotizáció.

 

„Valós félelem az emberekben"

Abszolút van esély egy ilyen jövőre, de akár tíz év múlva is. Nagyon gyorsan veszítjük el az uralmat afelett, hogy mi a személyes életünk. Állandó kérdés főleg a fiatalok között, hogy mi lesz a jövőben, lesz-e munkájuk? Mi mindent vesznek át a gépek? Ez egy valós félelem az emberekben, ezért akartunk foglalkozni vele. Azt a gondolatot is boncolgatjuk, hogyan tudunk majd a robotokkal együtt élni szögezte le Bogi, aki színésznőként is szerepel a filmben. Mint mondja, ha kopogtatna a lehetőség az ajtaján, akkor boldogan igent mondana más szerepekre is.

Törökországban is foglalkoztam ezzel, több díjnyertes sorozatban, produkcióban szerepeltem, török nyelven – árulta el az üzletasszony, aki a belsőépítészetbe is belekóstolt, de orvostechnikai eszközgyártással is foglalkozik. Megkérdeztük, hogyan fér bele ennyi minden 24 órába:

– Kevesebbet alszom, mint az átlag: három-négy óra mély alvással jól vagyok. Korán kelek, későn fekszem, nem tudom másképp megoldani.

 

Yvonne Dederick támogatja a barátnőjét

A bemutatón megjelent Bogi jó barátnője, Yvonne Dederick és lánya, Catherine is. Mint mondják, nem nagy sci-fi rajongók, de fontos volt számukra, hogy támogassák a film nő alkotóit, és a fiatal tehetségeket is.

Yvonne Dederick és lánya, Mardoll
Yvonne Dederick és lánya is támogatja Bogit producerként Fotó: Szabolcs László

Tudom, hogy Bogi zseniális, most is odatette magát, biztosan jó lesz a film –, vélekedett Catherine, amiben Yvonne is egy értett. A technika rohamos fejlődése Yvonne szerint nem feltétlenül rossz, ha tudjuk megfelelően kezelni:

Az üzleti élet és felső vezetés terén dolgozom, foglalkoztat, hogy mennyire jelenthet veszélyt a mesterséges intelligencia a munkahelyekre. De úgy gondolom, ha felkészülünk rá, akkor hasznos is tud lenni. Nagy változások zajlanak, nekünk is ennek alapján kell fejlődünk. Régen attól is féltünk, hogy a Földet gömbölyűnek definiáljunk – idézte fel Yvonne, Catherine pedig kiemelte, hogy például az orvostudományban nagyon hasznos a technológiai fejlődés, elég csak a robotizált művégtagokra gondolni.

 

Kálloy Molnár Péter először szerepel sci-fi-ben, de talán nem utoljára

A 129 című film két szálon is fut, majd ezek a szálak érnek egybe. Az egyik az 1980-as években játszódik, melynek kulcsfigurája Orlando, akit Kálloy Molnár Péter alakít, vele beszélgettünk arról, hogy milyen volt a forgatás, milyen volt szerepelni egy magyar sci-fi filmben.

Kálloy Molnár Péter
Kálloy Molnár Péter  Fotó: Szabolcs László


Sci-fi-ben még nem játszottam, de nagyon élveztem. Igazából eredetileg nem is sci-fi-nek indult a film, hanem egy black comedy-nek, ami egy 1980-as évekbeli történetet mesél el, aztán Peti [Noel Péter rendező – a szerk.] tovább gondolta, és most a film egyik fele ez a történet, a másik fele meg egy sci-fi. Nem kizárt, hogy később elvállalnék egy full sci-fit, ha jó a könyv és jó a szerep – árulta el lapunknak az elismert színész, majd hozzátette, bátor, de szerinte sikeres vállalkozás volt belevágni a műfajba. S hogy reálisnak tartja-e, hogy 2063-ban ilyen szinten a robotok irányítsák az életünket?

Lehet ilyen is a jövő. Bizonyos szempontból ez a film megelőzi a korát, mert igazából tíz éve kezdte el Noel Peti, akkor még egy csomó mindent nem tudtunk, ami később bekövetkezett. Nyilván, ha akkor mutatják be a filmet, akkor még nagyobb látnoknak gondolnák őt, de valójában ez így volt, ő ezeket előre kitalálta. A megfigyelés, a drónok, az, hogy az életünket mennyire korlátozzák, ez benne van a levegőben, gondoljunk csak például az amerikai kémbotrányra, és még amik közben valósággá váltak. Könnyen elképzelhető, hogy ilyen tehetséges emberek előre látják azt, hogy 2063-ban mi lesz – bókolt Kálloy Molnár Péter, aki bátran javasolja megnézésre az alkotást:

Aki szereti a sci-fit, annak mindenképpen ajánlom, illetve aki kíváncsi arra, hogy Budapest hogyan fog kinézni 2063-ban, vagy milyenek lesznek a járművek, milyen lesz az élet. Valamint azoknak, akik szeretik a jó színészeket, mert tele van jó színészekkel: Molnár Piroska, Csuja Imre, Elek Ferenc, Törőcsik Franciska és még hosszasan sorolhatnám, szóval tényleg elég nagy a merítés is. Jó a játék, jó a rendezés is, én mindenkinek ajánlom.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyin ennek az országnak

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

SZTÁRDZSÚSZ

„Anyukámmal sem használnék egy fürdőszobát” – A Kőgazdag Fiatalok sztárjával nehéz együtt élni

SZTÁRDZSÚSZ

Janicsák Veca meglepő titkot árult el: "elvesztette az intimitását"

SZTÁRDZSÚSZ

A TV2 sztárjai is feltűnnek majd a Miss Influencer Hungary versenyében

SZTÁRDZSÚSZ

Zokogva közölte barátnője: elhunyt a Survivor játékosa

SZTÁRDZSÚSZ

"Tervezett baba?" - Nekiestek a netezők a terhes magyar reality sztárnak

SZTÁRDZSÚSZ

Rossz hír: Kárpáti Rebeka állapota sokkal súlyosabb, mint gondoltuk