Létrehozva: 2022.12.07.

Elmondta véleményét a karácsonyi kutyákról Tornóczky Anita

Tornóczky Anita életében régóta fontos szerepe van a kutyáknak, hiszen hivatása is habilitációs kutyakiképző. Nem riad vissza akkor sem, ha 20 kutya van egyszerre otthonában.

Szerző S.T.

Tornóczky Anita okleveles habilitációs kutyakiképző, valamint 11 éve aktív állatmentő, ebből kifolyólag nagyon fontos szerepet játszanak életében négylábú barátai. Olyannyira, hogy könyvet is írt a kutyák nevelésével kapcsolatban, Izé szerint a világ címmel.

Fotó: kutyaterapia.hu

A Ripost megkereste az egykori műsorvezető-modellt, aki úgy érezte, új vizekre kell eveznie és azzal kell foglalkoznia, amit igazán szeretne csinálni. Nagyon fontos számára a kutyapszichológia, elmesélte mit is jelent ez a fogalom.

A kutyapszichológia azért lényeges, mert van a kiképzés része, amit nagyon sokféleképpen lehet elérni a kutyáknál. Régen, ahogy az iskolákban is elég militáns módszerek voltak, ugyanúgy a kutyakiképzésben is. A gyerekeknél és a kutyáknál is az az alapvetés, hogy minden gyerek és minden kutya ugyanúgy működik, mindegyiket ugyanúgy kell megtanítani. Ez eléggé megdőlt az idő előrehaladtával. Nekem abból a szempontból problémás kutyákkal nagy a merítésem, hogy 11 éve foglalkozom állatmentéssel és az én otthonomban is volt már 20 feletti kutya, ami ideiglenes befogadott volt. Analóg a gyerekekkel és kutyákkal, hogy következetesnek kell lenni” – mondta Anita lapunknak, majd hozzátette, a kutyáknak ugyanúgy kellenek keretek, ahogy egy családban is vannak. 

Fontos, hogy hogyan jelezzük a kutyának, hogy a bizonyos kereteket érdemes elfogadni, na ez a pszichológiai része a dolognak.

2022. 12. 11-én, vasárnap, Anita egy workshopot tart „Gazdioktató” néven, azaz segítség a boldog kutyához és gazdihoz, amelyen részt vesz egy vendégelőadó is, és hétköznapi módszerek bemutatásával fogja ő is segíteni az érdeklődőket, hogyan kell mentálisan lefárasztani egy kutyát. 

„A szükségletek kielégítésének egy fontos része a mentális fárasztás, ami sok mindenkinél elmarad. Ez is fontos téma. Arról is beszélünk, hogy hogyan válasszunk kutyát, vagy ismerjük meg a már velünk élő tásunk igényeit. Ne azért válasszunk, mert szép egy kutya színe és megy a bútorhoz, miközben tudjuk, hogy egy munkakutya, akinek egész nap szüksége van az ember utasításaira, igényli, hogy keretezve legyen és igényli a mentális terhelést. Az ilyen esetekben valamilyen módon ki fog ütközni, hogy nem boldog az adott viszonyrendszerben.

Karácsony alkalmából egyre népszerűbb kiskutyát ajándékozni egy családban. A legelterjedtebb példa, amikor egy kisgyerek szeretne egy négylábú barátot magának. Tornóczky Anita elmondta véleményét az ilyenfajta ajándékozással kapcsolatban, mire kell figyelni, ha kiskutya kerül a fa alá.

"Azt gondolom, hogy egy gyerek sosem fog annyit foglalkozni egy kutyával, amennyire annak szüksége van." 

Azt javaslom, akkor legyen kutya, ha a család minden tagja egyetért ebben és mindenki részt tud venni a nevelésben.

 "A karácsony a legrosszabb időpont, mert két hétig mindenki otthon van, mindenki foglalkozni fog a kutyával, januártól pedig senki. Ott lesz egyedül a kutya, aki arra szocializálódott az első két hétben, hogy mindenki ott van. Így tudunk könnyen egy szeparációs szorongásos kutyát nevelni” - vallotta Anita, majd hozzátette, ha mégis karácsonykor kerül a családba egy kutya, mesterségesen válasszák le a családtól és annyit foglalkozzunk vele minden szempontból, amennyit januárban is tudunk nyújtani neki.

 

Szerző S.T.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

SZTÁRDZSÚSZ

„Anyukámmal sem használnék egy fürdőszobát” – A Kőgazdag Fiatalok sztárjával nehéz együtt élni

SZTÁRDZSÚSZ

Janicsák Veca meglepő titkot árult el: "elvesztette az intimitását"

SZTÁRDZSÚSZ

Young G Béci új eszközt vetett be családja védelmére

SZTÁRDZSÚSZ

"Háromszor sírtam" – Till Attila visszatért, lett egy új testvére

SZTÁRDZSÚSZ

"Sokat fogytál" - Ördög Nóra bikinis képe felrobbantotta a netet!

SZTÁRDZSÚSZ

Olajos popsijával tarol Exatlon Hungary bombázója – Íme a nap legforróbb videója!