1 hónapja

Elmondta véleményét a karácsonyi kutyákról Tornóczky Anita

Tornóczky Anita életében régóta fontos szerepe van a kutyáknak, hiszen hivatása is habilitációs kutyakiképző. Nem riad vissza akkor sem, ha 20 kutya van egyszerre otthonában.

Szerző S.T.

Tornóczky Anita okleveles habilitációs kutyakiképző, valamint 11 éve aktív állatmentő, ebből kifolyólag nagyon fontos szerepet játszanak életében négylábú barátai. Olyannyira, hogy könyvet is írt a kutyák nevelésével kapcsolatban, Izé szerint a világ címmel.

Fotó: kutyaterapia.hu

A Ripost megkereste az egykori műsorvezető-modellt, aki úgy érezte, új vizekre kell eveznie és azzal kell foglalkoznia, amit igazán szeretne csinálni. Nagyon fontos számára a kutyapszichológia, elmesélte mit is jelent ez a fogalom.

A kutyapszichológia azért lényeges, mert van a kiképzés része, amit nagyon sokféleképpen lehet elérni a kutyáknál. Régen, ahogy az iskolákban is elég militáns módszerek voltak, ugyanúgy a kutyakiképzésben is. A gyerekeknél és a kutyáknál is az az alapvetés, hogy minden gyerek és minden kutya ugyanúgy működik, mindegyiket ugyanúgy kell megtanítani. Ez eléggé megdőlt az idő előrehaladtával. Nekem abból a szempontból problémás kutyákkal nagy a merítésem, hogy 11 éve foglalkozom állatmentéssel és az én otthonomban is volt már 20 feletti kutya, ami ideiglenes befogadott volt. Analóg a gyerekekkel és kutyákkal, hogy következetesnek kell lenni” – mondta Anita lapunknak, majd hozzátette, a kutyáknak ugyanúgy kellenek keretek, ahogy egy családban is vannak. 

Fontos, hogy hogyan jelezzük a kutyának, hogy a bizonyos kereteket érdemes elfogadni, na ez a pszichológiai része a dolognak.

2022. 12. 11-én, vasárnap, Anita egy workshopot tart „Gazdioktató” néven, azaz segítség a boldog kutyához és gazdihoz, amelyen részt vesz egy vendégelőadó is, és hétköznapi módszerek bemutatásával fogja ő is segíteni az érdeklődőket, hogyan kell mentálisan lefárasztani egy kutyát. 

„A szükségletek kielégítésének egy fontos része a mentális fárasztás, ami sok mindenkinél elmarad. Ez is fontos téma. Arról is beszélünk, hogy hogyan válasszunk kutyát, vagy ismerjük meg a már velünk élő tásunk igényeit. Ne azért válasszunk, mert szép egy kutya színe és megy a bútorhoz, miközben tudjuk, hogy egy munkakutya, akinek egész nap szüksége van az ember utasításaira, igényli, hogy keretezve legyen és igényli a mentális terhelést. Az ilyen esetekben valamilyen módon ki fog ütközni, hogy nem boldog az adott viszonyrendszerben.

Karácsony alkalmából egyre népszerűbb kiskutyát ajándékozni egy családban. A legelterjedtebb példa, amikor egy kisgyerek szeretne egy négylábú barátot magának. Tornóczky Anita elmondta véleményét az ilyenfajta ajándékozással kapcsolatban, mire kell figyelni, ha kiskutya kerül a fa alá.

"Azt gondolom, hogy egy gyerek sosem fog annyit foglalkozni egy kutyával, amennyire annak szüksége van." 

Azt javaslom, akkor legyen kutya, ha a család minden tagja egyetért ebben és mindenki részt tud venni a nevelésben.

 "A karácsony a legrosszabb időpont, mert két hétig mindenki otthon van, mindenki foglalkozni fog a kutyával, januártól pedig senki. Ott lesz egyedül a kutya, aki arra szocializálódott az első két hétben, hogy mindenki ott van. Így tudunk könnyen egy szeparációs szorongásos kutyát nevelni” - vallotta Anita, majd hozzátette, ha mégis karácsonykor kerül a családba egy kutya, mesterségesen válasszák le a családtól és annyit foglalkozzunk vele minden szempontból, amennyit januárban is tudunk nyújtani neki.

 

Szerző S.T.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Naponta ötszázan gratulálnak a modellnek a hatalmas mellei miatt - képek

vg.hu

Leteszik a fegyvert

metropol.hu

A gyászoló szülők fél éve nem tudják, ki miatt halt meg a buszon felejtett kislányuk

magyarnemzet.hu

Elrejtett bizonyíték a Fenyő-ügyben: napokon belül eldőlhet Gyárfás barátja, Ihász Sándor sorsa

ripost.hu

Ledobta a melltartóját, nagyot villantott az orosz kebelcsoda

magyarnemzet.hu

Leopárd harckocsik miatt kell lezárni néhány útszakaszt

origo.hu

Épphogy összeköltöztek, máris bővül Tóth Andiék családja

travelo.hu

Látványos fotók: tarajos hullámokat növesztett a Balaton az óriási szélviharban

ripost.hu

Különleges vendége van Balin Horváth Évának - Fotó

life.hu

Ezért fájdalmas az együttlét: ne törődj bele, hogy nem olyan az ágyban, mint korábban(x)

ripost.hu

Most kaptuk: nem jár az 1-es villamos, lezárták a Rákóczi hidat - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

A házasságig nem költözik össze vőlegényével Agárdi Szilvi

SZTÁRDZSÚSZ

Újabb pofont kapott Mazsi: Berki neve nem méltó hozzád!

SZTÁRDZSÚSZ

Görög Zita a modellszakmáról: Nem ad önbizalmat, aláásta az önértékelésemet

SZTÁRDZSÚSZ

Elképesztő dolgot művelt a 70 éves Nick Árpi - Exkluzív videó

SZTÁRDZSÚSZ

Különleges vendége van Balin Horváth Évának - Fotó