SZTÁRDZSÚSZ

Szerző Maca néni

4 hónapja

Napokig nem tud leállni, ez Joshi Bharat szenvedélye

Egy kelet-európai szem számára kevés érthetetlenebb dolog van, mint egy krikett meccs.

Szerző Maca néni

Az indiai származású műsorvezető gyakorlatilag az anyatejjel szívta magába ennek a különös, vagy inkább különleges sportnak szenvedélyes szeretetét. Szülőhazájában szinte mindenki rajong a krikettért, ami tulajdonképpen a baseball bonyolult őse. Akad olyan meccs, ami napokon át tart. A leghosszabb mérkőzést Anglia vívta Dél-Afrikával, a két csapat 12 napon át küzdött egymással az úgynevezett tesztmeccsen, amit végül döntetlennel zártak. 

Fotó: Czerkl Gábor

Ennek az 1200-as években a Brit-szigeteken kialakult ütős játéknak a nagy rajongója Joshi Bharat, aki gyermekként szerette meg a sportágat, hiszen hazájában nemzeti sportnak számít. A műsorvezető vasárnap élőben követte nyomon az Indian Premier League döntőjét, melyen éppen szülővárosa újonc csapata diadalmaskodott. "Számomra a krikett olyan, mint egy európai ember számára a foci. Gyakorlatilag kisgyerekként szerettem bele ebbe a sportba. Emlékszem az első olyan komolyabb mérkőzésre, amit élőben láthattam egy hatalmas stadionban. Kamasz voltam, amikor megépült nálunk az első krikett stadion és a megnyitón Anglia válogatottja játszott India ellen. Egyébként India aznap veszített, de az élményen ez mit sem rontott" - emlékezett vissza Joshi, aki azután is nyomon követte kedvenc csapatai mérkőzéseit, hogy Magyarországra költözött. 

Fotó: YouTube

"1980-ban nem volt könnyű dolgom, ha meg akartam tudni valamit az indiai, vagy akár a nemzetközi krikett bajnokságról, hiszen Magyarországon még ma sem igazán ismert ez a sportág, nem hogy akkoriban. Ha néha-néha haza tudtam telefonálni, akkor  a barátaim elmesélték, melyik csapat hogy áll, de arra semmilyen lehetőségem nem volt, hogy egy mérkőzést megnézzek akár csak felvételről is. Ma már más a helyzet, hiszen az interneten számos mérkőzést tudok élőben követni és ezt gyakran meg is teszem. Így volt ez most vasárnap is, amikor az indiai bajnokság döntőjét játszották. Hatalmas öröm volt számomra, amikor végül éppen a szülővárosomban egy éve alakult klub szerezte meg a trófeát"- mesélte a Ripost-nak a műsorvezető, aki nem titkolja, képes akár napokon át nézni egy-egy hosszabbra nyúlt mérkőzést. 

"Tényleg megesik, hogy kicsit elnyúlik egy meccs és bizony napokon át birkóznak egymással a csapatok. Ha végül felvételről nézem, megesik, hogy belefeledkezek és azon kapom magam, hogy rám esteledett, vagy éppen besütnek az ablakon a nap első sugarai. Ez már csak ilyen!" - nevette el magát Joshi Bharat

 

 


 


 

 


 

Szerző Maca néni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!