12 hónapja

Ákos a NEK-himnusz munkáiról: Végül az a döntés született...

Kovács Ákos énekes-dalszerző a producere az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszának. Mielőtt igent mondott volna a felkérésre, a Kossuth-díjas énekes elhívta a bíborost a koncertjére a Budapest Arénába. Ákost a NEK-himnusz munkáiról kérdeztük és arról, hogy mit remél a budapesti világtalálkozótól. Fodor Erika cikke.

Ákos szeptember 10-én, péntek este igazi rock koncertre várja a fiatalokat a Papp László Sportarénába, ahová három évvel ezelőtt Erdő Péter bíborost is elhívta, mielőtt az Eucharisztikus kongresszus himnuszának munkálatait elvállalta.

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

„Próbavásárlás”

„Amikor bíboros atya felkért erre a munkára, azt mondtam neki, nagyon szépen köszönöm a bizalmat, de előbb nézze meg, hogy mit csinálok. Amolyan próbavásárlás jelleggel meghívtam a koncertemre 2018-ban. Be kell vallani: nem sikerült az elrettentés. Bíboros úr eljött, a két este összesen 25 ezer ember gyűlt össze az Arénában, ünnepi hangulatban énekeltük együtt az Igazán című dalom sorait„ – mesélte a Metropolnak. Ákos azt is elárulta: fantasztikus személyiségnek tartja Erdő Pétert, aki a munkának minden részletét azonnal átlátta, és akitől valóban atyai bizalmat kapott.

Fotó: Metropol

Híd Budapesten

„Végül az a döntés született, hogy a 83 évvel ezelőtti budapesti kongresszus himnusza maradjon, hogy hidat teremtsen az 1938-as és a 2021-es budapesti világtalálkozó között. Nekem az lett a feladatom, hogy „modern köntösbe” öltöztessem” – avatott be az előzményekbe Ákos, aki a himnusz mellé egy imázsfilmet is készített saját forgatókönyve alapján. Az énekes hozzátette, rendkívül fontosnak, történelmi jelentőségű dolognak tartja, hogy a katolikus világ Budapesten találkozik.

„Békét remélek”

„Nem sok olyan ország van, amelyik 100 éven belül kétszer is otthont ad egy ilyen nemzetközi eseménynek. Azt gondolom reménykedve, hogy békében, szeretetben együtt tud lenni ez a közösség, és olyan emberek is részt vesznek a találkozó programjain, akik nem közvetlenül kapcsolódnak a hit világához. Sokat várok ettől: békét, béketeremtő képességet tulajdonítok a rendezvénynek. Remélem, így is lesz” – fogalmazott Ákos, aki a kongresszus Forráspont Ifjúsági estjén együtt énekel 19 éves lányával, Annával.

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!