Fontos döntést hozott a harmadik gyerekével várandós Tápai Szabina

Megoszlanak a vélemények a kismamák körében, hogy kockázat nélkül vállalható-e a koronavírus-védőoltás. Tápai Szabina alapos megfontolás után döntött: vakcinával védi meg magát és babáját a megbetegedéstől.

Már a várandós kismamák is kaphatnak védőoltást. A leendő anyukák az új kutatási eredmények alapján a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinát kaphatják meg. Tápai Szabina beoltatja magát, jelenleg ennek időpontjára vár.

Tápai Szabináék harmadik gyereküket várják. A kismama beoltatja magát
Fotó: TV2

„Sokat beszélgettem a nőgyógyászommal és a körzeti orvosommal. Minden bennem felmerülő kérdésre alapos választ kaptam, ezért úgy döntöttem, hogy amint időpontot kapok, azonnal beadatom a vakcinát” – mesélte Borsnak a kismama.

„A férjemmel, Gáborral úgy döntöttünk, amennyire csak lehet, igyekszünk minimálisra csökkenteni a kívülről érkező információáradatot, és mindenben az orvosaimra hagyatkozom.”

Szabina úgy érzi, az oltással nemcsak a maga és babája helyzetén javít.

„Én jól el tudom tölteni itthon az időmet, de sokaknak már egy éve az állása és az élete múlik a járványhelyzettől. Ha már csak ennyit tehetek azért, hogy mások visszakapják a munkájukat, és az ország a régi életét, akkor számomra nem kérdés, hogy vállalom-e az oltást” – jelentette ki határozottan a kismama, aki azt is elárulta, hogy éli meg váran­dósságát.

„Jól vagyunk, sokat pihenünk, és szépen nő a pocakom. Bár a két gyerekvállalásomhoz képest ez sokkal nehezebb terhesség, de minden rendben van, lassan a harmadik trimeszterbe lépek.”

Életet ment a vakcina A Harvard Egyetemhez tartozó Ragon Intézet végezett kutatás a kismamák olthatósága miatt – olvasható a Medicalxpress című orvostudományi hírportálon. Az eredmények kimutatják, az oltóanyag védelmet jelentő immunitást ad az újszülötteknek is, a placentán és az anyatejen keresztül. „Egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy a Covid-19 vakcinák a csecsemőket is védő immunitást váltanak ki. Reméljük, ez a tanulmány arra ösztökéli az oltóanyagok fejlesztőit, hogy felismerjék a várandós és szoptató nők vizsgálatának fontosságát és bevonják őket a tesztekbe” – mondta Galit Alter, a Ragon Intézet munkatársa.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!