Idén elmarad a húsvét Bódiéknál

A járvány miatt nem láthatja vendégül családját, így nem lesz sonka sem az asztalon, de a locsolkodás is elmarad.

A Bódi család mélyen vallásos, hagyományőrző roma család, így mindennek megadják a módját. Az ünnepek is nagyon fontosak számukra, olyankor összegyűlik a népes rokonság, együtt mennek templomba, aztán jókat esznek, beszélgetnek és mulatnak.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Egészen mostanáig a hagyományok szerint ünnepelték a húsvétot is, azonban a koronavírus miatt most szétszakad a család. Mindenki a saját otthonában várja a járvány végét. Bódi Margó a Ripost-nak elárulta, bár a szíve szakad meg, idén nem lesz náluk terülj-terülj asztalka.

„Nem tartjuk meg a húsvétot. Nálunk nagyon nagy hagyománya van ennek az ünnepnek, de most, hogy karanténban vagyunk, nincs értelme sütni-főzni. Nem jöhet hozzánk senki és csak elszomorodnék, ha látnám a sok ételt az asztalon. Még inkább erősítené bennem a tudatot, hogy nem lehetünk együtt, de emellett pazarolni sem szeretném az ételt” – kezdte Margó, aki elmesélte, máskor hogy zajlik náluk ez a szép ünnep.

„Normális esetben az a szokás, hogy a férfiak már korán reggel elindulnak locsolkodni, körbejárják a családot, egész nap meg sem állnak. Ilyenkor roskadásig van tele az asztal finom ételekkel, italokkal. A sonkából kötelező a fiúknak enni. Mivel a falusi szokások szerint délig be kell fejezni a locsolkodást, ilyenkor Guszti is nyakába veszi a falut, és a sógorával locsolkodni indulnak, míg én nemcsak a rokonok, de a rajongók rohamát is derekasan állom. Sokan vagyunk a családban, így a nap végén, valamelyikünknél megtartjuk az összbulit. Minden évben másnál rendezzük meg és mindenki átviszi a legfinomabb ételét, amit kifejezetten húsvétra készített. Ott aztán eszünk-iszunk, táncolunk jól érezzük magunkat. Ez sajnos elmarad idén” – mesélte szomorkás hangon Bódi Margó, aki jól tudja, most nincs mit tenni, ki kell tartani.

Ettől még enniük kell és bár ilyenkor mindig különleges ételek készülnek, most hagyományos vasárnapi menüvel készül Gusztinak. „Tyúkhúslevest és egy finom lecsós marhapörköltet főzök, aztán lesz egy kis cukormentes süti Gusztinak. Olyan lesz most a menü, mint egy átlagos hétvégén, de ezért is legyünk hálásak, főleg ebben a nehéz időben” – mondta Bódi Margó, aki bár hetek óta nem mozdult ki a lakásból, megjelenésére otthon is nagyon ügyel.

Nőként, fontosnak tartja, hogy mindig csinos legyen, de ünnepnapokon pláne. A karatén miatt életében először saját magának a haját is befestette, hogy jól mutasson.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!