SZTÁRDZSÚSZ

Nem hiszed el, mi Schmuck Andor új szakképesítése, kitűnőre vizsgázott

A Tisztelet Társaságának elnökének nem kell magyarázni a bizonyítványát!
  • Szerző: Doris

Schmuck Andor azon a véleményen van, hogy az életben elengedhetetlen a folyamatos fejlődés és tanulás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Schmuck Andor levizsgázott

Andor meglepő szakképesítéssel lett gazdagabb (Fotó: Ripost)

A nyugdíjasok védőszentjének kikiáltott politikus még a koronavírus-járvány első hulláma alatt iratkozott be egy OKJ-s képzésre. Célja az volt, hogy okleveles szociális gondozó legyen, és ez sikerült is!

Schmuck kedd reggel mosolyogva vette át a bizonyítványát, amiben két 5-ös is díszeleg, a -nak pedig lelkesen mesélt a vizsgákról, amiken csont nélkül átment!

Schmuck Andor csont nélkül átment a vizsgán

Kitűnőre vizsgázott Schmuck Andor (Fotó: Schmuck Andor)

„Az első hullám kezdete óta intenzíven segítünk az időseken. Sokáig nem tudhattuk még, hogy mi lesz a védőoltással, az viszont egyértelmű volt, hogy a nyugdíjas otthonokba csak szakápolók mehetnek be. Így jött az ötlet, hogy elvégzek egy ilyen tanfolyamot. Márciusban jelentkeztem az egyéves képzésre, februárban volt esedékes a záróvizsga. A szakmai gyakorlatot is teljesítettem és tényleg azt mondom, le a kalappal a szociális gondozók előtt” – kezdte a -nak Andor, akinek öt szakdolgozatot is le kellett adnia, ezt követte az írásbeli, majd a keddi szóbeli és gyakorlati vizsga következett.

Úgy ment a vizsga, mint a karikacsapás

„A szóbelin arról kellett beszélnem, hogyan kell felkészíteni a családtagokat a halál különböző szakaszaira. Először jön a tagadás, majd a bűnkeresés következik, a végső szakasza pedig a beletörődés. Ez egy nagyon összetett kérdéskör ám! Most már úgy tudok felelősen nyilatkozni az ápolók elismeréséről, hogy hasonló életszituációkban voltam, mint ők. Az is tisztán látszik, hogy nagyon meg kell becsülni az ápolókat” – ismerte el a Tisztelet Társaságának elnöke.

Schmuck Andornak a gyakorlati vizsgán a felfekvéssel kapcsolatos tudásáról kellett számot adnia, amikor is a tartós ágyban fekvésnél gyakran kialakuló szövődmény.

„Különféle matracok és gyógyászati segédeszközök tudnak ebben segíteni, a lepedőnek mindig feszesnek kell lennie, fontos, hogy folyamatosan kommunikáljunk az ápolttal. A vajas kenyér kérdése is szóba került! Vagyis, ha valaki esik, akkor utána össze kell takarítani a morzsát” – árulta el Andor, aki az elméleti képzést természetesen online sajátította el, de a szakmai gyakorlatnak is nagyon sokat köszönhet.

Schmuck Andor szociális szakgondozó lett

Büszke a bizonyítványára (Fotó: Schmuck Andor)

Most, hogy ezt a dokumentumot megszerezte, a politikus tud segíteni a szociális otthonoknál.

„Nagyon hálás vagyok a tanároknak és a szakmai gyakorlatot biztosító helynek is. Rengeteget tanultam az egy év alatt, olyan emberekkel és életutakkal ismerkedtem meg, hogy igazán szerencsésnek érezhetem magam” – összegezte Schmuck.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?