SZTÁRDZSÚSZ

Nem hiszed el, mit vitt magával az űrbe Farkas Bertalan

A magyar ûrhajós a Sláger Reggel mûsorvezetőinek mesélt a nagy kalandról. Sok érdekesség szóba került, ezekből csemegéztünk.
  • Szerző: sv

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját az első magyar, aki a világűrből csodálhatta meg bolygónkat. Farkas Bertalan közel negyven évvel ezelőtt, 1980-ban töltött majdnem nyolc teljes napot az
űrben szovjet kollégáival. Ezzel ő lett a 94. ember a Földön, aki kiléphetett a bolygó atmoszférájából, Magyarország pedig neki köszönhetően hetedikként állhatott be az űrhajós nemzetek sorába.

A Sláger Reggel műsorvezetői, Abaházi Csaba, Bárdosi Sándor, Növényi Norbert és Pordán Petra arról kérdezték vendégüket, hogyan élte meg az emberiség első Holdra lépését, melynek múlt héten ünnepelhettük az 50. évfordulóját. A magyar űrhajós, aki abban az időben még Szolnokon járt főiskolára, elmesélte, milyen izgatottan ültek társaival a fekete-fehér képernyős televízió előtt, és csillogó szemmel figyelték a fejleményeket.

Amikor a felszállás megtörtént, még nem tudtuk, hogyan fognak visszajönni

– mondta az űrhajós.

Ezt követően, bár a Hold felszínére nem lépett, benne tisztelhetjük a Holdhoz legközelebb kerülő magyart. Kalandos utazására magával vitte másfél éves kislánya egyik, nemzeti színekbe öltöztetett játék babáját, melyet aztán a 18. születésnapján visszaadott neki, mondván, vigyázzon rá, hiszen olyan baba, mely megjárta volna a világűrt, nincs még egy a világon. Farkas Bertalan azonban nem állt meg egyetlen játéknál: a TV Maci bábfiguráját is magával vitte, akivel az egyik űrbéli estén együtt mondtak esti mesét a magyar gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?