SZTÁRDZSÚSZ

Megosztó! Nyilvános szoptatás: igen vagy nem?

Csecsemős anyák gyülekeztek ma a Nyugati téri Mekiben, hogy nyilvánosan szoptassák meg gyermeküket. A kérdés megosztja a sztárokat is: Mádai Vivien sosem éheztetné gyermekét, Fésûs Nelly viszont sosem szoptatna nyilvánosan.
  • Szerző: Ripost

Minden évben újrakezdődik a vita a szoptatásról: hol annak kapcsán, hogy Gryllus Dorka címlapon eteti meg babáját, hol annak kapcsán, hogy egy szoptató anyát felszólítanak a Mekiben, hogy hagyja abba, mert az ott „nem elfogadott tevékenység”.

Újrakezdődik a vita, de csak Magyarországon. Külföldön ugyanis nem beszélnek róla, inkább csak mutatják: hogyan is kell ezt okosan és kulturáltan csinálni.

Illem vagy szadizmus?

Valóban illem kérdése a nyilvános szoptatás, vagy inkább az a vita tárgya, hogy egy anya éheztesse gyermekét vagy sem? „Minden anyát megillet a jog, hogy a babája igényei szerint gondoskodhasson róla, és ezzel kapcsolatban ne érhesse megaláztatás” – szól a pénteki flashmob üzenete. A kismamák a Nyugati téri Mekihez hirdették meg akciójukat, innen tiltották ki ugyanis szerdán társukat, pusztán mert szoptatni mert. Nem vitázni, téríteni vagy meggyőzni akartak, csak jogaikért kiállni.

Megoszlik a sztárok véleménye is

Mádai Vivien szerint teljesen oké, ha valaki nyilvánosan szoptat. „Egy üvöltő gyermeket éhesen hagyni: nincs ennél nagyobb kínzás! Miért kéne takargatnom, vagy a vécébe elbújnom?” – kérdezi a műsorvezető. Így gondolja Gryllus Dorka is, ő egész Magyarországnak mutatta meg tavaly egy címlapon, hogy szoptatja kisbabáját. Nem ő volt az első címlapon szoptatós édesanya: 2008-ban Angelina Jolie a W magazinnak mutatta meg azt az intim képet, amit Brad Pitt róla és babájáról készített.

Külföldön mintha nem lenne kérdés

Fésűs Nelly a Mokka vendégeként mondta el, mit gondolnak férjével a kérdésről: "Édesapa klasszikus férfi, azt mondta, hogy nyilvánosan meg ne próbáljam sehol sem." Lajossal ellentétben viszont Brad Pitt, Orlando Bloom és Tom Brady (Gisele Bundchen férje) egyáltalán nem gondolja, hogy párja ne  szoptasson nyilvánosan, vagy ne tehessék ki a világhálóra a meghitt pillanatról készült képeket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?