SZTÁRDZSÚSZ

Magyarországon él II. Erzsébet kutyájának leszármazottja, a Ripost vendége volt

Különleges vendég sétált be néhány nappal ezelőtt a Ripost szerkesztőségébe! Nem más érkezett hozzánk, mint Roy, a corgi, ami bizony egy igazi brit kutyus és rokona II. Erzsébet királynő első saját kedvencének, Susannak. Roy nem egyedül érkezett, hanem két kis barátjával, Bertie-vel és Rozival, valamint gazdájukkal, L. Péterfi Csaba tenyésztővel.
  • Szerző: Doris

Nem túlzás azt állítani, hogy II. Erzsébet a corgik iránti szeretetével valóságos kultuszt teremtett, ezek a tündéri, kissé rókára emlékeztető kutyák legalább olyan szerves részei a brit monarchiának, mint a koronázási ékszerek. De vajon hogy is kezdődött ez az örök szerelem a királynő és a corgik között?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nos, ehhez bizony alaposan vissza kell mennünk az időben, egészen 1933-ig, amikor Erzsébet még csak 6-7 éves kislány volt. Ekkor kapta meg apukájától az első, Dookie névre hallgató corgit. Innen már nem volt visszaút!

Erzsébet gyerekkora óta imádja a corgikat (Fotó: Northfoto)

„Dookie még inkább a család kutyájának számított, Erzsébet 18 éves volt, amikor 1944-ben megkapta az első saját corigját, Susant. Az udvarban élő valamennyi corgi az ő leszármazottja, és Roy is, ami épp a szerkesztőségetekben vendégeskedik, és anyukája pocakjában érkezett Magyarországra. Érdekes, hogy az anyukáját befedeztették, mielőtt eladták volna, az ultrahang azonban nem mutatta ki a bébiket, így már Magyarországon derült ki, hogy mégis sikerült a fedeztetés. Roy egy régi típusú kutya, neki még vágott a farka, amire azért volt szükség, hogy a marhák le lépjenek rá terelés közben. A corgik ugyanis pásztorkutyák. Roy egyébként olyan, mint egy igazi angol lord. Nyugodt, bújós és a cicákat is szereti” – kezdte a -nak L. Péterfi Csaba.

Roy (Fotó: Ripost / Markovics Gábor)

Csaba, akárcsak a királynő, maga is gyerekkora óta vonzódik a corgikhoz, ma már 6 példány boldog gazdája. Közülük hármat, Roy-t, Rozit és Bertie-t meg is mutatta nekünk.

Fotó: Ripost / Markovics Gábor

II. Erzsébet annyira megszerette Susant, hogy rajongása jó néhány konfliktus forrása volt a királyi családban. Vajon melyik férj nézné például jó szemmel, ha újdonsült felesége még a nászútra is magával vinné imádott négylábúját? Nos, Erzsébet pont ezt tette, sőt, a hűséges eb az esküvőjére is elkísérte, mellette ült a díszes hintóban. Állítólag a királynő azért is szereti ennyire ezt a fajtát, mert szeleburdiak és nehezen irányíthatóak, ami valóságos felüdülést jelent neki egy túlszabályozott világban.

Fotó: Northfoto

„Nagyon erős személyiségű kutyák, ahogy mondani szokták, egy gazdis kutyák. Egy személyt fogadnak el falkavezérnek, rá hallgatnak, mindenki mást szeretnek egy kicsit hülyíteni, szóval keményen kell velük bánni” – ecsetelte Csaba.

Mindezek tulajdonságok ellenére a corgik népszerűsége az egekbe szokott a királynőnek köszönhetően. De a tavaly megjelent A királynő kutyája című mesefilm is, illetve A korona című nagysikerű sorozat, és az ezernyi internetes videó szintén sokat tettek a corgik felemelkedéséért. Ám nemcsak a népszerűségük, hanem az áruk is az egekbe szökött. Csaba szerint ez nem feltétlenül pozitív.

Fotó: Ripost / Markovics Gábor

„Ebben az esetben gyakran felbukkannak az úgynevezett szaporítók, akik nem ellenőrzik, hogy a kutyusoknak megfelelő-e a genetikai minősége, nem viszik őket egészségügyi szűrésekre, csak a megnövekedett népszerűséget lovagolják meg. Mi, tenyésztők ezt nem nagyon szeretjük” – jelentette ki Csaba, aki egy különleges ajándékot is kapott egyenesen a Buckingham-palotából.

Fotó: Ripost

Ez nem más, mint egy corgit ábárzoló karácsonyfadísz, aminek a párja a királynő fáját díszíti, és ami azt jelképezi, hogy bár II. Erzsébetnek már csak egy kutyusa él, Candy, ami egy corgi-tacskó keverék, a fajta iránti szerelme örök.

És ezeket olvastad már?