SZTÁRDZSÚSZ

Harmincmilliós adósságot hagyott maga után Szilágyi István

Akár a hiénák, úgy tűntek fel a nyerészkedni vágyó alakok Szilágyi István XVII. kerületi házánál pár nappal azután, hogy tragikus körülmények között elhunyt a színész. A szomszédok szerint a lakásmaffia nézte ki magának a házat. Az özvegy lakhatása azonban nem csak emiatt került veszélybe: több mint 30 millió forint adóssággal maradt egyedül a férje halála után.

Szilágyi István és felesége, Jolika néni még évekkel ezelőtt vett fel 7 millió forint hitelt svájci frank alapon, hogy kibővítsék XVII. kerületi házukat. Igen ám, de a pénz sajnos hamar elfogyott, és a hitel megsokszorozódott azelőtt, hogy a felújítást befejezhették volna. Az özvegy úgy tudta, 22 millió forint tartozás van a házon, de kiderült: már több mint 30 milliót kell fizetnie a végrehajtóknak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

„Én nem tudtam arról, hogy 30 millióra nőtt ez a bejegyzett adósság, azt hittem, 22 millió forintról van szó. Ezt a követelést minden hónapban vonják a nyugdíjamból, ami eredetileg kicsivel több mint 80 ezer forint lenne, de a felét sajnos elviszik. Kicsit tanácstalan vagyok, amíg Pista élt, többször próbáltunk egyeztetni a behajtó céggel. Egyszer sikerült is ezt a tartozást 15 millióra csökkenteni, de azóta valamiért visszakerült a korábbi összeg. Nem tudom, miért történt ez” – kezdte sóhajtva a -nak Jolika.

A tulajdoni lap szerint a színésznek 13 millió 775 948 forint tartozása volt, ehhez jött még hozzá a svájci frank alapú adósság. Egészen pontosan 51 095 frank, ami forintba átszámolva 17 millió. Így jön ki a 30 milliós össztartozás, ám emellett még kisebb elmaradásaik is voltak.

Fotó: Soós Lajos/MTI

A úgy tudja, hogy korábban már több befektető is szemet vetett a dinamikusan fejlődő környéken található telekre, ahol akár egy modern társasházat is fel lehetne húzni. Ezért volt olyan vállalkozó is, aki megvette volna a hitelt a követeléskezelőtől. Az ingatlanra elidegenítési tilalom is be van jegyezve. Éppen ezért a lakásmaffia hiába is íratna alá bármit Joli nénivel, az érvénytelen lenne. A környéken egyébként épp annyiba kerül egy hasonló méretű, 586 négyzetméteres telek, mint amennyi adósság terheli az ingatlant.

A koronavírus miatt úszhatja meg a kilakoltatást

Mivel Jolika néninek tetemes a tartozása, könnyen ki is lakoltathatnák abból az otthonból, ahol eddig férjével és fiával élt, és amit a gyilkosság után sem volt hajlandó elhagyni. A koronavírus miatt azonban jelenleg kilakoltatási moratórium van érvényben, ami egészen a veszélyhelyzet végéig tart. Ezt követően persze újra folytatódnak az eljárások, így Jolika a járványidőszak után utcára kerülhet. Kivéve akkor, ha a veszélyhelyzet még november 15-ig érvényben marad. Ekkor ugyanis életbe lép az általános kilakoltatási moratórium, ami egészen jövő áprilisig tart.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?