SHOWBIZ

Elege lett a sztároknak a Golden Globe-ból, nem fenéknyalásért akarnak díjat kapni

Egyre több kritika éri a Golden Globe anyaszervezetét az elmúlt hónapokban, és most már a színészek is lázadoznak.
  • Szerző: The_M

Az Oscar és az Emmy után a legrangosabb filmes/tévés díjnak tartják a Golden Globe-ot, csak éppen nem maguk a filmesek. Aki kicsit jártasabb az amerikai filmiparban és Hollywood működésében, az tudja, hogy a Golden Globe egy remekül marketingelt, szakmailag teljesen értéktelen díj. Méghozzá azért, mert a filmkészítéshez nagyjából semmit sem konyító szervezet, a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók (HFPA) szervezete ítéli oda a díjakat. Már a HFPA neve sem ígéri azt, hogy itt komoly filmkritikusok ülnek, akik szakmai érvek alapján döntenek. Csupán csak újságírók, akik a filmgyártás fővárosában élnek és dolgoznak. De amúgy lehetnek kertészeti magazinok szerzői vagy éppen divatbloggerek is főállásban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Belülről rohad az arany glóbusz

Belülről rohad az arany glóbusz (Fotó: Facebook)

Azt szintén régóta tudni, hogy a jelöléseket többnyire ellenszolgáltatásokért cserében osztják. Vagyis amelyik stúdió a legszebben körbeudvarolja, megfelelő ajándékokkal, partikkal lepi meg a tagokat, annak a filmje előnyt élvez. Ezért vannak néha teljesen érthetetlen jelöltek a Golden Globe listáján, amik egyik-másik díjátadón sem köszönnek vissza.

De hiába volt ismert ez a rendszer minden hollywoodi filmes előtt, évtizedeken át csak elvétve mert bárki is szót emelni – az is csak halkan. Az elmúlt hónapokban azonban találtak más, a jelenlegi világunkban elfogadhatatlan hibákat a HFPA működésében és összetételében, és így már fellázadhattak a sztárok. Kiderült ugyanis, hogy a Golden Globe-bizottságban egyetlen fekete tag sincs, és ehhez még társult egy kiszivárgott levél is az egyik korábbi elnöktől, amiben rasszista hangvételt ütött meg. Ez pedig elindította a lavinát.

Jelenleg olyan sztárok jelentették ki, hogy nem kérnek egy rasszista, korrupt szervezet fenéknyalásért kiosztott díjából, mint Mark Rufallo vagy Scarlett Johansson. Tom Cruise pedig odáig ment, hogy visszaküldte a három aranyszobrát, amit az évek során nyert.

Tom Cruise látni sem akarja többé a Golden Globe-jait

Tom Cruise látni sem akarja többé a Golden Globe-jait (Fotó: Northfoto)

A Netflix, a Warner és az Amazon minden kapcsolatot megszakított a HFPA-val, vagyis nem tartanak ők sem igényt a jelöléseikre. Az NBC pedig bejelentette, hogy jövőre egész biztosan nem hajlandó sugározni a Golden Globe-ceremóniát, mert egyrészt a számok alapján lassan egyetlen nézőt sem érdekel, másrészt a HFPA-nak alaposan át kell alakulnia ahhoz, hogy a tévécsatorna azonosulni tudjon a Golden Globe-bal.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?