SHOWBIZ

Petőfi, a rocksztár: óriási bejelentést tett az MTVA!

A Petőfi-bicentenárium alkalmából komoly projekt keretein belül emlékeznek meg Petőfi Sándorról.
  • Szerző: ripost

Március 12-én, pénteken, egy online sajtótájékoztató keretein belül jelentették be a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., a Petőfi Irodalmi Múzeum és az MTVA képviselői a költő, a forradalmár Petőfi Sándorhoz kapcsolódó új, közös projektjüket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Petőfi, a rocksztár néven indult az új projekt.

Petőfi, a rocksztár néven indult az új projekt (Fotó: MTVA)

A nagyszabású Petőfi-projektről Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos, Béli Ádám csatornaigazgató és Galambos István, az MTVA program főigazgatója osztottak meg részleteket a nyilvánossággal.

„2023-ban ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A kerek évfordulók alkalmat adnak arra, hogy megemlékezzünk nagyjainkról, hőseinkről, példaképeinkről. Szükségünk van példaképekre ebben az értékvesztett világban. A projekt lebonyolításához szükség van szövetségesekre. Ennek résztvevői a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Új szövetségeseket is szeretnénk bevonni ebbe a projektbe, a Kárpát-medence lakosságát” – mondta el Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Kiemelte: a cél az, hogy a Petőfi Rádió egy kulturális adó legyen, több magyar zene legyen, míves-veretes szövegekkel.

Az A38 hajó ad otthont ennek a projektnek.

Demeter Szilárd szerint Petőfi Sándor lehet a 21. század ifjúságának ikonikus alakja.

„Nagyon izgalmas korszakról van szó. A Petőfi bicentenárium két éven át fog tartani, tehát 2022-ben és 2023-ban is a költőt fogjuk ünnepelni. Petőfi a márkaarcunk, jó szimbóluma tud lenni egy olyan korszaknak, aminek a következményeit ma inkább áldásosnak nevezhetjük” – fogalmazott Demeter Szilárd.

Béli Ádám, az M5 kuturális csatorna műsorvezetője vadonatúj feladatot kap: a Petőfi emlékév lebonyolításában a közmédia egy önálló médiaprojekt létrehozásában vesz részt, ennek következményeképpen április elsejétől az igazgatása alá kerül a Petőfi Rádió, az M2 Petőfi TV és azok online felületei.

„Petőfi a reformkor egyik legfontosabb karaktere, és az első magyar ember, aki bebizonyította, hogy a rock and roll nem egy tánc. Világviszonylatban is olyan jelentős életművet hagyott ránk, ami máig meghatározza az irodalmunkat, a művészetekről és a magyarságról vélt gondolatainkat. Ízig-vérig magyar volt, aki életét adta a hazáért, kitörölhetetlen nyomot hagyva a történelmi és kulturális emlékezetünkben” – fogalmazott Béli Ádám.

A Petőfi Projekt keretein belül infrastrukturális változásokra kerül sor: a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV vízre száll, az A38 hajón fog üzemelni, egyenesen a Dunáról.

Az MTVA számára különösen fontos ez a kezdeményezés, alkalmas lehet arra, hogy a lázadó és értékkereső fiatal korosztályt még jobban megszólíthassa. Az MTVA rendelkezésre bocsátja a kezdeményezés megvalósulásához szükséges erőforrásokat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?