SHOWBIZ

Négy éve halt meg a legendás magyar filmrendező!

Jancsó Miklós a kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező 92 éves korában hunyt el 2014. január 31-én.
  • Szerző: Ripost

A kétszeres Kossuth- és Balázs Béla díjas filmrendező hosszú betegség után 4 évvel ezelőtt halt meg.

Jancsó Miklós 36 évesen rendezte meg élete első nagyjátékfilmjét, A harangok Rómába menteket.  A legendás rendező számos filmes díjat bezsebelt! Filmjeit ötször jelölték a Cannes-i filmfesztiválon, ahol kétszer díjat is kapott. 

Jancsó Miklós jellemzője a szokatlanul hosszú vágás nélküli snitt, amit sokan eltanultak tőle Hollywoodban. A rendező a Harvardon is tanított egy ideig. Olyan híres direktorokat oktatott, mint Jennifer Lawrence exe, Darren Aronofsky, aki pályája elején nagyon sokat tanult Jancsótól. 

"Nagyon sok jó sztorim van Jancsó Miklósról. Először is remek mentorom volt, nagyon jól tanított. Az nagyon vicces volt, hogy mindig tolmácsot használt! Egy gyönyörű francia lányt, aki franciáról fordított angolra. Miklós mondta neki franciául, a lány lefordította angolra és vissza. Remekül tudott angolul beszélni, csak nem akart" - mondta el korábban Darren Aronofsky Návai Anikónak a Hello Hollywood című műsorban és hozzátette, hogy Jancsó Miklóst mindig különcként ismerte, de nagyon sokat tanult tőle a filmes szakmáról. 

"Érdekes, hogy mennyi Jancsó stílusjegy jelenik meg a legnagyobb filmekben. Õ volt az úttörője a hihetetlenül hosszú, akár fél órás snitteknek. Nagyon sok kollégám, de én magam is gyakran használom a hosszú snitteket, általában olyankor, amikor történeteket mesélek el. Szeretném ha mindenki tisztelné, hogy ezt Jancsó találta ki." - mondta Návai Anikónak Darren Aronofsky.

Jancsó Miklós fiai is a filmes iparban helyezkedtek el: ifj. Jancsó Miklós-operatőr,  Jancsó Dávid pedig filmes vágóként dolgozik. 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?