SHOWBIZ

Koronavírus-járvány: Az internetre költöznek a koncertek és a színházi darabok

A kultúra ellenáll a világjárványnak! Bár a koncerthelyszínek és a teátrumok nem látogathatók, a művészek a világhálón keresztül találnak utat a nézőkhöz.
  • Szerző: Ripost

Se színház, se mozi, se koncert – a koronavírus-járvány miatt be kellett zárni a kulturális intézményeket, már semmilyen rendezvényeket pedig nem lehet megtartani. Ám van egy jó hírünk: a több társulat, művészeti csoport, illetve együttes is úgy döntött, hogy online, azaz az interneten keresztül élőben fogják közvetíteni a koncertjeiket – a legtöbb pedig ingyenesen látható. Na jó, az élmény persze nem olyan, mintha egy térben lennénk a kedvenceinkkel, de cserébe akár egy kattintással „ott lehetünk” például a Tankcsapda debreceni koncertjén március 20-án.


Fotó: Pixabay

A Facebookon létrejött egy csoport, „Élő közvetítések koronavírus idején” címmel, ahol nyomon követhetjük, kik és hol indítanak online streameket. A csoportban néhány nap alatt több mint 75 ezer kultúrakedvelő gyűlt össze, köztük Havasi Katalin magyar-angol szakos tanár, aki szerint a művészek segítése érdekében fontos lenne, hogy az élőben nézhető előadások becsületkasszásak legyenek.

Korábban hetente akár 2-3-szor is eljártam különféle előadásokra, koncertekre, nagyon szeretem a kulturális eseményeket, váratlanul ért, hogy bezártak. Az online közvetítéseknek nagyon örülök, de úgy látom, hogy most a művészek teljesen ki vannak szolgáltatva ennek a helyzetnek, így jó lenne, ha tudnánk őket valahogyan támogatni” – indokolta lapunknak kezdeményezését a tanárnő, amellyel egyébként a kedveléseket, megosztásokat és hozzászólásokat elnézve sokan mások is egyetértenek.

A társulatoknak az online közvetítésekben a Trip Hajó is segítségükre lesz, ugyanis megalakították az Első Magyar Karanténszínházat. Hivatalos közleményük szerint: „Mivel nézők nélkül nincs színház, ezért minden előadást rögzítenek, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a nézők otthonukban, biztonságos környezetben, élő Facebook-közvetítésen keresztül lehessenek részesei ennek az egyedülálló kulturális programsorozatnak.” A szervezők hangoztatják, hogy facebook.com/tripbudapest oldalon látható az eladások ingyenesek lesznek, ugyanakkor a nézők támogatói jegyekkel segíthetik a közreműködőket.

A Karanténszínház Facebook oldalán (facebook.com/karantenszinhaz) még dolgoznak a projekteken.

Fotó: Tankcsapda / Facebook

A Tankcsapda is lefújni kényszerült európai turnéját, ám március 20-án, 19 órától mégis lesz buli: méghozzá a neten élőben jelentkeznek Debrecenből, „zártkapuk” mögött a youtube.com/molgrouptv oldalon. „Hogy senki ne maradjon Tankcsapda és élő koncertek nélkül, elnyomunk egy jó erős egyveleget, ami a YouTube-on keresztül mindenki számára elérhető lesz, regisztráció nélkül, teljesen ingyen„– írják a facebookon.

A kaposvári Csiky Gergely Színház szintén az élő közvetítés mellett döntött. „A március 20-án tartandó Csehov Meggyeskert című bemutatónkat online elérhető, nyilvánosan megtekinthető élő-videó formájában (streamben) közvetítjük a Csiky Gergely Színház online felületein.” A pénteki premier a csiky.hu internetes oldalon 19 órától látható.

A Magyar Nemzeti Cirkusz március 12-én élőben közvetítette előadását a Facebook-oldalán (facebook.com/magyarnemzeticirkusz). A visszanézhető felvételt több mint 23 ezren látták eddig. „Köszönjük, hogy velünk vagytok, és azt is, ha megosztjátok a videót! Nézzük minél többen! Felér nekünk egy virtuális telt házzal!” –írták.

Fotó: Profimedia

James Blunt április 1-jei koncertje az Arénában ugyan elmarad, de az egyik legnagyobb kábelszolgáltató streamelte és rögzítette a koncertet Hamburgban, melyen az énekes, annak ellenére, hogy egyetlen nézője sem volt a helyszínen, akkora hévvel és átéléssel adott elő, mintha telt házas bulija lett volna. A koncert most elérhető a magenta-musik-360.de/street-gigs/james-blunt-livestream inernetcímen.

Torres Dani több koncertjét is kénytelen volt lemondani, azonban nem hagyja cserben a közönségét. Szerdán útnak indította az online koncertsorozatát, amit a Facebook-oldalán tudnak követni az érdeklődök. (facebook.com/danitorresofficial) ”Abszolút ingyenes a belépő! De ha úgy érzitek, nagyon hálásan és köszönettel fogadunk felajánlásokat a koncert alatt” – fogalmazott az énekes.

Farkasházi Réka naponta élőben mesél a gyerekeknek a Facebookon (facebook.com/tintanyulak), ám nem ő az egyetlen, aki felolvasással szórakoztatná az embereket. Epres Attila, a Szomszédok egykori sztárja minden este, 11 órától novellákat olvas fel az internet népének. (facebook.com/attila.epres) ”Ambrose Bierce novellákat olvasok fel éjszakánként, 11-től. A szerzője jellemzően rövid, 6-8 oldalas tömör, nagy erejű írások. Régi kedvencem, remélem, nektek is az lesz„ – írta a színművész.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?