LELKIZŐ

Most jött a hír: meghalt Karel Gott

A zenész hazánkban is rendkívül népszerű volt, rengetegen ismerték slágereit.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A ČTK cseh hírügynökség információi szerint 80 éves korában meghalt Karel Gott, akit a Kelet Sinatrájaként és Prága aranyhangjaként is gyakran emlegettek. Gott a második világháború kitörésének évében született, 1939 júliusában, a nyugat-csehországi Plzeňben (ami 2015-ben Európa kulturális fővárosa volt), majd hatéves korától Prágában élt. Saját bevallása szerint nem volt túl jó tanuló, nem hajtott a jó jegyekért, az órákon sem figyelt, így gyakran kapott intőket, és olykor a szüleit is behívatták az iskolába – írja a Bumm.sk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Később villanyszerelőnek tanult, de 19 éves korától már prágai kávéházakban énekelt, közben pedig opera szakot végzett. Később, 1968-ban Ausztriát képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon a Tausend Fenster (Ezernyi ablak) című dallal, Csehszlovákia ugyanis nem vett részt a versenyen. Akkor a tizenharmadik lett, de még ugyanebben az évben előrukkolt a Lady Carnevallal, ami egy életre megalapozta a sikerét.

A sikernek köszönhetően szinte állandóan koncertezett – 1999-ben még New Yorkban is fellépett – , filmekben szerepelt, és közben számos díjat is bezsebelt. 2013-ban például harmincnyolcadjára is első lett a Cseh Csalogány nevű országos szavazáson, amit korábban egyébként Arany Csalogánynak neveztek.

Gott egyébként nem tervezte ilyen hosszúra a zenei karrierjét, eleinte azt gondolta, legfeljebb harmincéves koráig énekelget, de aztán a zene vált élete értelmévé.

címkék:
És ezeket olvastad már?