LELKIZŐ

Méltó módon vettek búcsút tőle: öt órán át tartott Nagy Grófo temetése

Szombat reggel tíz órakor, a szolnoki római katolikus temetőben vette kezdetét Grófo Kozák László, művésznevén Nagy Grófo temetése.
  • Szerző: ripost

A roma folklór királyaként tisztelt és számon tartott Nagy Grófót szombaton temették el. A zenész csupán 49 évet élt, a koronavírus szövődményei következtében hunyt el december elején.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Galambokat eresztettek el, így jelképezve a zenész életét (Fotó: Ripost)

A temetése a roma hagyományok szerint zajlott, szerettei méltóképpen búcsúztak a családfőtől. A koporsót négylovas hintón vitték közel két órán keresztül a temető bejáratától a sírhoz, miközben Kis Grófo és a testvére, Gyémi szinte végig énekeltek édesapjuk tiszteletére.

A zenész özvegye a menet elején, a koporsóra borulva gyászolta imádott férjét. Énekelve, egyszerre sírva és mosolyogva búcsúztatták a családfőt, roma szokás szerint. Az énekes idő előtt távozott ebből az életből, de a családtagok a mérhetetlen fájdalmuk közepette szeretettel emlékeztek meg Nagy Grófo tartalmas és sikeres életéről.

Galambos Lajos amíg él, nem felejti el Nagy Grófo búcsúztatóját

Lajcsi rengeteg temetésen járt már az utóbbi évtizedekben, hiszen trombitaművészként gyakran kap felkérést arra, hogy fújja el a takarodót, ezzel adva meg a végtisztességet az elhunytaknak. A zenész mégis azt mondja, korábban soha nem tapasztalt a szombatihoz hasonló érzéseket sem magában, sem a gyászolókban…

„Sok búcsúztatón fújtam már el a takarodót, Nagy Grófo temetése egészen másképpen szólt és másképpen hatott, mint eddig bármikor. Most egy olyan zenészbarátomért szólt a trombita, akinek a hangját, amíg élek, nem felejtem el. Kis Grófo kérésére egy vidámabb dalt is fújtam. Eljátszottam az Aranyesőt, amit külön erre az alkalomra áthangszereltem. Miközben szólt, levették a koporsóról a díszes takarót és ebben a pillanatban többen extázisba estek, ami rám is hatott. Azt hiszem, soha nem volt még ekkora jelentősége ennek a dalnak” - mesélte még mindig az élmény hatása alatt Galambos Lajos.

Galambos Lajos gyönyörűen trombitázott, mindenki meghatódott (Fotó: Ripost)

„Ha szabad így fogalmaznom, még mindig nem tértem magamhoz. Az egyik pillanatban elsodort a jelenlévők mély fájdalma, a másikban pedig vitt magával a féktelen bulizás, amivel felidézték Nagy Grófo emlékét. Beleégett a retinámba az a látvány, ahogyan az özvegy öt vagy hat órán át ölelte férje koporsóját” - fűzte hozzá a trombitavirtuóz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?