LELKIZŐ

Könnybe lábadt a beteg magyar zenész szeme, hatalmas meglepetés érte

Felesége titkolta Lerch István előtt, hogy rangos díjjal jutalmazták.
  • Szerző: Ripost

Semmit nem sejtett Lerch István abból, hogy Fongram Életműdíjat kap, ezért nagyon meghatódott, amikor barátai beállítottak hozzá.

A több mint két éve súlyos agyvérzésen átesett zenészlegenda felesége, Enikő a Blikknek elárulta: óriási meglepetés volt, amikor férje kollégái betoppantak hozzá, majd átadták Istvánnak a díjat. A zongorista napokig boldogan nézegette a szobrocskát az otthonban, ahol lábadozik.

A díj odaítélése előtt Enikő véleményét is kikérték, akinek titkolnia kellett párja előtt a meglepetést. 

„Megkérdezték, kire gondolok, hogy átvegye István helyett a díjat. Arra gondoltam, csakis Horváth Charlie lehet az. A gála előtt két nappal aztán egy egész baráti bizottság – Dorozsmai Péter, Szűts László és persze, Charlie – állított be Pistához az otthonba. Vittek egy kis gyümölcsöt, mindenki, még a többi gondozott is nagyon örült, de legfőképp István. Boldoggá tették a napját, sokáig nézegette az éjjeliszekrényére tett kis szobrot, amit most hazahoztam, így már a nagy zongoráján díszeleg" – mesélte a Blikknek Enikő, aki nemrégiben influenzás lett, így csak tegnap, orvosi maszkban tudta megmutatni párjának a díjátadó felvételét, és azt, hogy mekkora vastapsot kapott.

„Nagyon meghatódtunk Istvánnal a felvétel láttán, mert nem is sejtette, hogy ennyire tisztelik és ennyire megbecsülik a munkáját. Valósággal elképedt, könnybe lábadt a szeme azoktól a mondatoktól, amiket a kollégái mondtak róla az elismerés kapcsán” – árulta el Lerch felesége, aki szerint a videófelvételen is nagyon átjött, mennyire szeretik a párját. 

Lerch István 2017 január elején került életveszélyes állapotba: az otthonukban kapott sztrókot. Több életmentő műtéten esett át, hosszú hónapokig volt intenzív osztályon, élet és halál között. Néhány hónapja a rehabilitációját egy speciális otthonban folytatják, ahol Enikő szinte naponta látogatja. A zenei legenda még nincsen olyan állapotban, hogy orvosi, szakápolói felügyelet nélkül hazatérhessen.

„István orvosai, akik az életben maradásában sem hittek, megmondták, hogy nagyon hosszú, talán évekig tartó folyamat lesz a gyógyulás. Hol kicsit gyorsabb, hol csigalassú a fejlődése, de apró dolgoknak is nagyon tud örülni. Vannak kedvenc tévéműsorai, érdekli a híradó. Vannak kedvenc ételei, szépen visszaszedte a fertőzések és műtétek utáni súlyveszteséget, sőt, már oda kell figyelnie az édességekre" – mesélte Enikő, aki reméli, hogy a nyáron talán már egy-egy hétvégére hazaviheti párját, hogy a saját kertjükben is élvezze a napsütést a lábadozó zenész.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes kókusztekercs receptje
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?