LELKIZŐ

„A legjobbakat, barátom!” – Kóbor Jánosnak üzent Klaus Meine

Kóbor János közel két hete fekszik kórházban. Régi barátként a Scorpions együttes frontembere, Klaus Meine üzent neki.
  • Szerző: Ripost

Közös imádkozásra hívta rajongóit Kóbor Jánosért aggódva szombaton az Omega együttes a hivatalos Facebook-oldalán. Nem csak követők ezrei szorítottak együtt az énekesért.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Olyan erők mozdultak meg a rockvilágban, amire még a zenekar sem számított” – hangsúlyozta a Borsnak Trunkos András, az Omega menedzsere, hozzátéve, hogy a magyarok mellett külföldi sztárok is jelezték együttérzésüket a zenész iránt. Többek között olyan rockikonok imádkoztak együtt Kóbor Jánosért, mint a lengyel Józef Skrzek, a cseh Petr Janda és természetesen a Scorpions tagjai.

Budapest, 2014. június 14.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Először mi sem hittünk a szemünknek a szerkesztőségben, amikor megkeresésünkre válaszolva vasárnap megkaptuk Klaus Meine, Európa egyik legjobb hard rock együttese, a Scorpions frontemberének videóüzenetét. Klaus Meine, a német sztárbanda frontembere a Borson keresztül kívánt mielőbb gyógyulást a közel két hete kórházban fekvő Kóbor Jánosnak, és arra kért minket, hogy juttassuk el üzenetét az Omega énekesének.

„Szia, Mecky! Klaus Meine vagyok a Scorpionsból. Hallottam róla, hogy kórházba kerültél néhány napja koronavírus miatt. Gyors felépülést kívánok Neked! (Itt pedig a szívére tette a kezét) A legjobbakat, Barátom! Gyógyulj meg minél hamarabb!” – üzente zenésztársának Klaus Meine, így biztosítva együttérzéséről és szeretetéről Kóbor Jánost, aki a legutolsó információink szerint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán fekszik.

Régi csibészek

Az Omega és a Scorpions barátsága egészen az 1970-es évek elejére nyúlik vissza. A magyar együttes nyugat-európai koncertturnéján ugyanis a német banda volt a kísérőzenekar. Kóbor János egy korábbi interjúban direkt kihangsúlyozta, nem előzenekarként játszott előttük a német rockegyüttes. Húsz évvel később, 1994. szeptember 3-án az Omega a Népstadionban lépett fel, amelyre a rajongók máig könnyes szemmel emlékeznek vissza. A koncerten ugyanis vendégszerepelt a Scorpions két tagja, Klaus Meine és Rudolf Schenker is. Az életre szóló élményt csak még tovább növelte, hogy Kóbor Jánossal közösen, magyarul énekelték el az Omega együttes egyik leghíresebb dalát, a Fekete pillangót.

Egy évvel később, 1995-ben, a Ruanda megsegítésére szervezett koncerten a Scorpions előadta a White Dove című számukat, ami a Gyöngyhajú lány angol átirata. A két együttes között azóta is töretlen a kapcsolat. 2014-ben a Hősök terén adott koncertet a Scorpions, ahol a világhírű Wind of Change (A változás szele) című, a berlini fal összeomlását követő német újraegyesítéskor született daluk Kóbor János és Molnár György közreműködésével csendült fel.

Budapest, 2014. június 17.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Egy nehéz év után

A Scorpions együttes tíz alkalommal koncertezett eddig Magyarországon. Legutóbb 2019-ben, ami a zenekar eddigi legrövidebb koncertje volt, mindössze 75 perc.

„Sosem felejtem a filmkockákat, ahogy 1989 nyarán a keletnémet menekültek a magyar–osztrák határon átszaladtak. Ezt tovább erősítette a személyes élmény, amikor 2014-ben, a 25 éves évfordulón a budapesti Hősök terén koncertezhettünk magyar zenész barátainkkal, az Omega együttessel: a közönség is fantasztikus volt. Barátként térek vissza hozzátok Magyarországra!” – hangsúlyozta a Scorpions énekese.

Gyöngyhajú lány

Klaus Meine egy korábbi interjúban így nyilatkozott az Omegáról:

„Nagyon erős koncertzenekar, amely a karrierjét a fellépésekkel és a rajongók támogatásával építette fel.”

Nem csoda, ha a német frontembert is megragadta a magyar együttes páratlan játéka, főleg a Gyöngyhajú lány című sláger.

„Feltűnt nekünk ez a gyönyörű dal. Nagyon megtetszett, ezért feldolgoztuk” – emlékezett vissza őszinte csodálattal az énekes.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?