LELKIZŐ

Két hét alatt gyűrte le a koronavírus Bergendy Istvánt

Nyolcvanegy éves korában, a koronavírus okozta szövődményekben elhunyt Bergendy István, Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója. A zenész két hete még jól volt, a betegség rendkívül hamar győzte le. A kollégái és a barátai megrendülten emlékeznek rá.
  • Szerző: ripost

Koronavírusban elhunyt Bergendy István, Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője, szaxofonos, klarinétos, zeneszerző. A hírt hétfő délután az MTI közölte a család kérésére.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A zenészt alig két hét alatt gyűrte maga alá a vírus, a betegség rendkívül gyorsan döntötte le őt a lábáról.

Budapest, 2006. január 1.
A Bergendy István és zenekara szórakoztatja a szilveszterezõket a Kossuth téren.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Lánya, Bergendy Barbara azt nyilatkozta, hogy az édesapjának még rengeteg terve volt szakmailag. Azt hitték, meg is valósíthatja ezeket, mert bár kórházba került, nem volt szüksége lélegeztetőgépre. A hatvanas évek népszerű zenekarának vezetője végül tüdőgyulladást kapott, annak szövődményei következtében hunyt el.

Budapest, 1969. július 11.
A Bergendy együttes, mûtermi fotón.
MTI Fotó: Keleti Éva

Rendkívül színes egyéniség volt: bár az édesapja autómérnöknek szánta, és éveken át tanult a Budapesti Műszaki Egyetemen, de végül a művészete utat tört magának. Először harmonikán kezdett tanulni, de végül a szaxofon lett a fő hangszere. A Bergendy együttest még az egyetemi évei alatt alapította meg testvérével, Bergendy Péterrel.

Budapest, 1972. november 1.
A Bergendy együttes.
MTI Fotó: Horling Róbert

A legnagyobb sikereket kétségkívül a hetvenes évek elején érték el, amikor Demjén Ferenc és Laczin Norbert csatlakozásával országos hírnevet szereztek. Olyan slágerek fűződtek a nevükhöz, mint a Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem vagy épp az Iskolatáska. Bergendy István nevéhez fűződik emellett több kultikus gyermekműsor zenéje is, úgy mint a Futrinka utca és a Süsü, a sárkány.

Zokogva fogadta a hírt Korda György

A legendás énekes gyakorlatilag szóhoz sem jutott, amikor megtudta, hogy elhunyt barátja és pályatársa, akivel gyakorlatilag már kamaszkorában összefonódott zenei útja.

„Ugye most csak gonosz tréfát űz velem és ez nem igaz? Egyszerűen már képtelen vagyok több halálhírt feldolgozni. Az nem lehet, hogy most Istvánt is elvette tőlünk ez a vírus” – kezdte könnyeit nyelve Korda György, aki ugyanabban az évben született, mint a Bergendy együttes alapítója. „Már kezdő énekes koromtól nagyon jóban voltunk. Ő már klubokban zenélt én pedig jártam a bulikra. Az egész életemnek és pályafutásomnak a része volt. A hetvenes években két éven át közös korccentsorozatunk is volt. Porig vagyok sújtva! Egyszerűen nem értem, miért kaptuk ezt a terhet Istentől...” - mondta az énekes.

Kovács Katit lesújtotta a hír

A Kossuth-díjas énekesnő munkatársunktól tudta meg a szomorú hírt, megtörten emlékezett a kollégájáról.

„Jaj, nagyon sajnálom! Nemrég vetítette a televízió azt a műsort, amiben annak idején együtt szerepeltünk. Lesújtott a hír” – nyilatkozta a -nak Kovács Kati.

Bodrogi Gyula: Olyan fájdalmas, ha egy ilyen tehetséges szív megszűnik dobogni

A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színészt szoros barátság fűzte az elhunyt zenészlegendához. Bodrogi Gyula fájó szívvel búcsúzott tőle… „Nagyon, nagyon régi barátság volt a miénk. Hatalmas sikereket értem el azokkal a dalokkal, amelyeknek ő volt a szerzője. Elég, ha csak a Süsü zenéjére gondolunk… Olyan fájdalmas, ha egy ilyen tehetséges szív megszűnik dobogni! Hatalmas zenész volt és hálás vagyok a sorsnak, hogy ismerhettem őt… Nyugodj békében barátom...” - mondta szomorúan Bodrogi Gyula.

Delhusa Gjon: Csodálatos ember volt

Delhusa Gjon megrendülten értesült munkatársunktól a szomorú hírről. „Nagyon sajnálom, mérhetetlenül tiszteltem őt. Kiváló zenész és ember volt, nagyon jó kolléga és remek vezető. Emberi módon tudott irányítani és beszélni, ráadásul az emberi nagyságához óriási tehetség is párosult!” – mondta el a -nak a népszerű énekes.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?