LELKIZŐ

Így élt Gesztesi: „Voltam én az ország legjobb papája, de tivornyázó színésze is”

Második aranykorát élte éppen, egy több éves mélyrepülésből visszatérve. Jellegzetes hangját ezer közül is felismerné minden magyar. Egy nagyszerű színészt veszített el az ország.
  • Szerző: Ripost

Gesztesi Károly 1963. április 16-án látta meg a napvilágot, akkor még Tóth Károly néven. Szülei, Tóth Konrád és Neumann Zsuzsanna a színész kétéves korában elváltak, és bár édesapja eleinte sokszor elvitte magához, később elmaradtak ezek a találkozások. Talán így nem is csoda, hogy már fiatal felnőtt éveiben a Tóth nevet lecserélte: nevelőapja, Gesztesi János nevét vette fel. Később egy interjúban azzal magyarázta ezt, hogy kétszer nem vették fel a Színművészeti Főiskolára, amit magában akkor azzal indokolt, hogy a vizsgabizottság elfárad, mire a T betűhöz érnek. Nyilván nem a névcsere miatt, de harmadjára, akkor már Gesztesi Károlyként végül felvételt nyert.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Második aranykorát élte a színházban

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1988-tól 1990-ig a Thália Színház társaságának tagja volt. Ezután Hollandiába utazott néhány hónapra. Az 1990-1991-es évadra a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt. 1992-1993-ban a József Attila Színház társulatának tagja volt. 1994-1998 között a Vígszínház társulatának volt a tagja. 1998-tól szabadfoglalkozású volt, élete utolsó évében a Bánfalvy Stúdiónál dolgozott, rengeteg előadáson szerepelt 2019-ben, igazi visszatérés volt számára. „Az elmúlt évem elég jól sikerült. Szakmai tekintetben kifejezetten mozgalmas volt. Több mint 200 előadáson vagyok túl, és hihetetlen nagy sikerrel fut a Páratlan páros és A miniszter félrelép” – nyilatkozta halála előtt egy nappal.

Gesztesi Károly az egyik legismertebb magyar szinkronszínész volt. A Shrek c. animációs filmben ő a főhős Ogre magyar hangja, de számtalan filmben és sorozatban hallhattuk felcsendülni jellegzetes orgánumát.

A magánélete nem volt szerencsés

A főiskolán ismerte meg első feleségét is, Csarnóy Zsuzsanna Jászai Mari-díjas színésznőt, aki osztálytársa volt. Tőle született 1990. március 12-én első gyermeke, Gesztesi Máté, aki édesapja nyomdokaiba lépve szintén színész lett. Második házasságát Karel Nikolettával kötötte, akitől a házasságuk alatt világra jött a második és harmadik fia: Márk és Dávid, majd elváltak. Harmadszorra Liptai Claudia színésznőt vette el, aki az első lányának, Sára Pankának az édesanyja, de ez a házassága is felbomlott. Volt felesége, Karel Nikoletta adott életet ötödik gyermekének és negyedik fiának, Karel Áronnak, aki az anyja vezetéknevét viseli.

„Voltam én az ország legjobb papája, de tivornyázó színésze is, mindig a végletek emberének tartottak, ám a családom és a hozzám közel állók tudják, hogy teljesen átlagosnak mondható, emberi életet élek” – nyilatkozta a színész egyszer magáról.

Éppen felállt a padlóról

Gesztesi Károly 2017-ben kendőzetlenül beszélt alkoholproblémáiról, és azt is bevallotta: Liptaival való házasságának az ital vetett véget. „Megjártam a poklok poklát. A történetem példaértékű, minden ízében. Két válás és három gyerek után, egy nem tudatosan felépített karrier csúcsán, emberileg, anyagilag, szakmai­lag az egész tetején, az egyik napról a másikra jött egy olyan érzés, hogy akkor most mi van? Ötvenéves vagyok, ismer az ország, boldogan élek, minden jó, de ennyi az élet” – mondta akkori mélyrepüléséről, melynek csúcsán napi két üveg rozébort is megivott. De visszatért, és 2019-ben igazán csúcsformába került újra: egészségileg, testileg és szakmailag is. 55 évesen azt mondta, maximális rendben van egészségileg, tervei között szerepelt még az 1164 kilométeres Kéktúra megtétele is.

Gesztesi Károly 2020. január 4-én tragikus hirtelenséggel, szívinfarktusban vesztette életét.

És ezeket olvastad már?