LELKIZŐ

Drámai beugrás: Színházi anyukája szerepét vette át az Operett sztárja

Janza Kata óriási sikerrel mutatkozott be csütörtök este a Menyasszonytánc című klezmer-operettben. A beugrásnak azonban drámai oka volt: Kata a január 7-én elhunyt Felföldi Anikótól vette át Blumné szerepét.
  • Szerző: Doris

Élete legnehezebb beugrásán van túl Janza Kata, aki csütörtök este játszotta először Blumné szerepét a Menyasszonytáncban. A színésznő nem tagadta, már az is nagyon megrendítette, hogy fel kellett próbálnia az elhunyt Felföldi Anikó színpadi ruháit.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook

„Nem volt könnyű dolgom, ez a beugrás egy édes teher volt. Ez egy legendás szerep, Felföldi Anikó pedig az én színházi anyukám volt, nemrég még találkozott a 4-es 6-os villamoson az igazi anyukámmal és kitárgyalták, hogy nekik ugyanaz a lányuk: én. Már az első szerepemnél is ő volt az anyukám, az Elisabeth-ben és a legutolsó szerepében az Amerikai komédiában szintén az anyukámat alakította” – kezdte sóhajtva a -nak Kata, akit érthető okokból nagyon szíven ütött Felföldi halála. Az különösen nehéz pillanat volt, amikor a beugrás miatt fel kellett próbálnia a 81 éves korában elhunyt érdemes művész jelmezét.

„Az összpróbán pont az adott erőt, hogy talán itt van velem, talán fogja a kezem, és az emléke miatt muszáj tökéletesen alakítanom ezt a szerepet. Nagyon szomorúak vagyunk, mert Ancsika egy fáradhatatlan, örökmozgó nő volt, teljes mértékben meghazudtolta a korát. Erősebb volt, mint mi valamennyien együttvéve. Bár a kívülállók azt mondták, hogy már benne volt a korban, akik ismerték, pont nem így gondolták. Mindig azt mondta nekem, hogy Kata, te és én igazi strapakancák vagyunk. Ezt a kifejezést ő találta ki” – árulta el Kata, aki szerint mindenki nyomorultul érzi magát, akinek át kell vennie Felföldi valamelyik szerepét.

Bár ő kifejezetten ódzkodik a beugrástól, most úgy érezte, nincs helye a nyafogásnak, a legjobbat kell kihoznia magából, hogy így állítson méltó emléket színházi anyukájának.

Fotó: Instagram

„Körülbelül négy-öt nagyobb beugrásom volt, és az sem volt könnyű. Ha én nem érzem teljesen biztonságban magam a színpadon, akkor nem tudok annyira sziporkázni. Szükségem van a próbafolyamatra. Most megembereltem magam, mert ez egy szörnyű tragédia. Azt mondtam magamnak, hogy nincs helye a nyafogásnak.”

Katát csak az vigasztalja, hogy akik átvették Felföldi szerepét, mind nagyon jól ismerték és nagyon szerették. Most az egész színház meg van rendülve, Janza is gyakran lát pityergő embereket. Már csak azért is, mert Felföldi mindenki tyúkanyója volt, mindenki felé túláradó szeretettel fordult.

„Mindenkire volt két perce, mindenkinek próbálta egyengetni a karrierjét és az életét, ő szervezte a zsíroskenyerezős partikat is. Pont azt beszéltük, hogy ki veszi majd át a helyét, mert ilyen tyúkanyónak lenni napi munka, és korlátlan, önzetlen szeretetet igényel” – sóhajtott a színésznő.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?